Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup

Έκτακτη συνάντηση των αρχηγών των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, μετά το χθεσινό αδιέξοδο στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και καθώς εντείνονται οι φόβοι για την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, η επιλογή της Δευτέρας έγινε και λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για μαζική φυγή κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Είναι η ώρα να συζητήσουμε κατεπειγόντως για την κατάσταση της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοινώνοντας την απόφαση, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν αποφάσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή, μετά την ανακοίνωση.

Οι επόμενες τρεις ημέρες πρέπει να χρησιμοποιηθούν, υπέδειξε, ώστε να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας,

η οποία θα υποβληθεί στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο της Δευτέρας. Η κατάσταση δείχνει ότι τώρα είναι η ώρα να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις αποφάσεις για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, έκαναν λόγο για «θετική εξέλιξη», καθώς όπως υποστηρίζουν «αυτό δείχνει ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να βρεθεί μια συμφωνία».

Νωρίτερα το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έστειλε το μήνυμα ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και διεμήνυσε ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος «για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να λάβει τα «παγωμένα» 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε δόσεις στήριξης έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 30 Ιουνίου.

Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, είπε, είναι, πλέον, η μοναδική πιθανή επιλογή, ώστε να μην εκπνεύσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να μην χαθούν οι δόσεις στήριξης για την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό, τόνισε, από τις πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει και τις προτάσεις, που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας, υπέδειξε, η οποία και οφείλει «αρπάξει την ευκαιρία» και να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις.

Η όποια συμφωνία, δήλωσε, θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως η Ευρώπη είναι «έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο», αν δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Επισήμανε, πάντως, πως η παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα παραμένει ο πρώτος στόχος.

Νέες προτάσεις φέρεται να παρουσίασε στο Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, που επικαλείται εκπρόσωπο του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βαρουφάκης κατέθεσε «νέες προτάσεις», οι οποίες περιλαμβάνουν τη μεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αποπληρωμή των ομολόγων 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που οφείλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε νέες ιδέες, που βασίζονται σε δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία θα πρέπει να συνοδεύσει την βιωσιμότητα το χρέους, μετέδιδε το πρακτορείο Reuters.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε στο Eurogroup ισχυρό μήνυμα, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση, που εφόσον γίνει αποδεκτή θα μπορεί να δώσει σε λίγο διάστημα λύση, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, μετά το ναυάγιο στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ήρθαμε κοντά με τους θεσμούς, είπε, και οι μικρές μας διαφορές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν έλλειψη συμφωνίας.

Ο χρόνος που μένει δεν είναι πολύς, αλλά είναι αρκετός για μια επωφελή συμφωνία, συμπλήρωσε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα διημείφθησαν κατά το χθεσινό Eurogroup

Keywords
Τυχαία Θέματα