Έκτακτα μέτρα μετά τη φωτιά στη Μόρια–Οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης

Την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου και τα μέτρα που λαμβάνονται ύστερα από τη φωτιά στο ΚΥΤ ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης.

Έκτακτα μέτρα για τη Μόρια της Λέσβου και το ΚΥΤ ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι 8 από τα 35 κρούσματα έχουν εντοπιστεί και έχουν μεταφερθεί στον 2ο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της δομής, ενώ απέδωσε τη φωτιά που κατέστρεψε μέρος της προσφυγικής δομής στην επιβολή καραντίνας λόγω των 35 κρουσμάτων.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί ούτε τραυματίας, ούτε θύματα,

ούτε αγνοούμενοι» τόνισε και σημείωσε πως «πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των κατοίκων και των αιτούντων άσυλο»

Απομένουν περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσής καταστράφηκαν. Γι’ αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, δήλωσε ο κ. Μηταράκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα:

Οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν σήμερα σε πλοίο. επίσης, δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα καταπλεύσουν ΄σήμερα για προσωρινή φιλοξενία.Για τους υπόλοιπους μεταφέρθηκαν στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό έκτακτης ανάγκης ώστε να διαμείνουν εντός του ΚΥΤ και σε άλλους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Καταλήγοντας, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά χτες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα. «Παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν δεκτές» συμπλήρωσε.

Αρκουμανέας: Εκτεταμένα τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους της Λέσβου και φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ

Εκτεταμένα τεστ κορωνοϊού τόσο μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας όσο και σε κατοίκους της Μυτιλήνης και των δίπλα χωριών, ανακοίνωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Αναφερθείς στους αιτούντες άσυλο που βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό και έφυγαν από την καραντίνα, ο κ. Αρκουμανέας είπε:

«Μετά τα χτεσινά επεισόδια, κάποιοι από τους θετικούς στον κορονοϊό και τις στενές επαφές τους, έφυγαν από την καραντίνα. Τους οκτώ τους έχουμε εντοπίσει κι έχουμε βρει έναν σημαντικό αριθμό των στενών επαφών στον νέο χώρο που έχει δημιουργηθεί».

«Σήμερα έχει έρθει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που κάνει τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα» πρόσθεσε.

Όπως είπε, σε συνεργασία με δήμαρχο Μυτιλήνης και τον πρόεδρο του χωριού της Μόριας, «θα ξεκινήσουμε από αύριο εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους».

«Μας ενδιαφέρει επειδή η Λέσβος το τελευταίο διάστημα έχει ένα έντονο επιδημιολογικό φορτίο το οποίο και εξετάζουμε» διευκρίνισε.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον ΠΟΥ ο οποίος, όπως εξήγησε, «θα μας στείλει σημαντικό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών που θα ενισχύει την προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία».

Θεοδωρικάκος: Η κρίση απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα

Το μήνυμα ότι η κρίση στη Μόρια της Λέσβου «απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα» έστειλε από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου έρχεται να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας. Ο ρόλος του ΥΠΕΣ δεν αφορά το επιχειρησιακό σκέλος […] αφορά τον συντονισμό με την τοπική αυτοδιοίκηση» διευκρίνισε.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε μετά τα χτεσινοβραδινά γεγονότα απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Η διαχείριση έχει τη σφραγίδα συντονισμού όλων των κρατικών υπηρεσιών και ασφαλώς των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό έχει τεράστια σημασία την περίοδο που διανύουμε» τόνισε.

Ο υπουργός διαμήνυσε ότι «κάνουμε τα πάντα για διασφάλιση έννομης τάξης με συγκεκριμένα μέτρα».

Υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα έχει σημαντική υγειονομική διάσταση και αφετηρία, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως απαιτείται «η πλήρης υγειονομική προστασία των κατοίκων και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό».

«Έχοντας κηρύξει έκτακτη ανάγκη είμαστε σίγουροι ότι έχουμε υποστήριξη κατοίκων» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανθρωπιστικές Οργανώσεις για Μόρια: Άμεση μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα

Καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς η Μόρια-Ο απολογισμός

Πηγή: Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα