Εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

«Παπ τεστ σήμερα, όχι κάποια μέρα». Με αυτό το σύνθημα η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) συνεχίζει τη διεξαγωγή της εκστρατείας πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που ξεκίνησε το 2010 με το μήνυμα «Προφυλάξου – Ενημερώσου».

Μιλώντας κατά τη διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, που είναι από τις 24 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου και με στόχο την ενημέρωση κaι ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της πολιτείας, ως

προς τη σωστή τακτική πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του, η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, Μαίρη Παπαδοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάθε 18 λεπτά στην Ευρώπη μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σαράντα γυναίκες πεθαίνουν καθημερινώς. Ο αριθμός αυτός προς το παρόν δεν αλλάζει. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο αριθμός των γυναικών που ενημερώνονται για να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, έτσι θα αλλάξει ο αριθμός 40. Όχι απλώς να αλλάξει αλλά να μηδενιστεί!»

Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε επίσης στην εκστρατεία που ξεκίνησε η ΚΟΓΕΕ πριν έξι χρόνια, καλύπτοντας 86 κοινότητες κυρίως αγροτικές από Πύργο Τυλληρίας μέχρι Παλαιχώρι Ορεινής.

Η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι μέσα από την εμπειρία του πιλοτικού προγράμματος, αποτελεσματικά προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου μπορούν να προλάβουν σχεδόν κάθε περίπτωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόσθεσε επίσης ότι: «Μέσα από αυτή την εμπειρία και λαμβάνοντας υπόψη την αθρόα προσέλευση των γυναικών της υπαίθρου πιστεύουμε ότι προληπτικά προγράμματα θα ήταν καλή πρακτική να εφαρμόζονται μέσα στις κοινότητες , κοντά στον πολίτη , να γίνονται σε χώρους προσβάσιμους μέσω των υποδομών που ήδη υπάρχουν όπως τα Κέντρα Υγείας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα