Εκσκαφές σε εννέα περιοχές

Ενώ αναμένονται πληροφορίες από την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων

Προσκόμματα από την τουρκική πλευρά, η οποία επικαλείται οικοδομική ανάπτυξη για να παρεμποδίσει τις έρευνες

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ οστά στον Καραβά και στο χωριό Κιουμουρτζιού

Τα μέχρι τώρα δεδομένα στο θέμα των αγνοουμένων καταγράφονται σε αποκαλυπτικό έγγραφο, το οποίο παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στις εκσκαφές που διεξάγονται στις στρατιωτικές ζώνες,

καθώς και στα προσκόμματα που θέτει ο κατοχικός στρατός.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τις «Τομές στα Γεγονότα», αναφέρθηκε ότι η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων αναμένει από την Τουρκία να της αποστείλει καινούριες πληροφορίες για μαζικούς τάφους στα κατεχόμενα μετά και το πρόσφατο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων.

«Αυτό θα πρέπει να γίνει», δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ αρμόδια κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει πλέον η κατοχική δύναμη να προχωρήσει από τις φραστικές εξαγγελίες στην πράξη.

Πού γίνονται οι εκσκαφές

Σε ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ, και το οποίο εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και στη Βουλή, αναφέρονται λεπτομερώς τα εννέα σημεία στα οποία διεξάγονται οι εκσκαφές. Πρόκειται για επτά σημεία στα κατεχόμενα και δύο στις ελεύθερες περιοχές.

Συγκεκριμένα, εκσκαφές διεξάγονται στις ακόλουθες περιοχές:

Μια Μηλιά, Κιουμουρτζιού,
Άγιο Γεώργιο Κερύνειας,
Καραβά,
Επηχώ,
Λιβάδια Καρπασίας,
Βουνό,
Πωμό και
Στρόβολο.

Δύο από τους χώρους στα κατεχόμενα, αυτοί που βρίσκονται στη Μια Μηλιά και στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, εντάσσονται στην κατηγορία των στρατιωτικών ζωνών.

Όπως αναφέρεται στον απολογισμό του εμπιστευτικού εγγράφου, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί οστά σε δύο θέσεις: Στον Καραβά και στο χωριό Κιουμουρτζιού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τουρκικός στρατός δεν παρουσιάζεται αρκετά υποβοηθητικός και από τα 30 σημεία για τα οποία αρχικά έδωσε άδεια για εκσκαφές, θα επιτρέπει να διερευνώνται δέκα χώροι κάθε χρόνο.

Επιπλέον παραχωρήθηκε άδεια για άλλα τέσσερα σημεία ταφής για το 2019, κάτι το οποίο ζήτησε εγγράφως η ΔΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρονται στο εμπιστευτικό έγγραφο, στη Μια Μηλιά υπάρχουν πιθανοί χώροι ταφής, όπου αναμένεται να εντοπιστούν οστά που αντιστοιχούν σε 30 άτομα, ενώ με βάση τις πληροφορίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, στη συγκεκριμένη περιοχή αγνοούνται περισσότεροι από 50 Ελληνοκύπριοι.

Ο κατοχικός στρατός, προβάλλοντας προσκόμματα, αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες για ταφή στρατιωτών και άμαχου πληθυσμού, δεν είναι δυνατό να αρχίσουν εκσκαφές λόγω της οικοδομικής ανάπτυξης, εξανεμίζοντας έτσι τις ελπίδες που υπήρξαν αρχικά για την ανεύρεση αγνοουμένων σε συγκεκριμένα σημεία.

Αρμόδια πηγή, που είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο θέμα των αγνοουμένων, εξήγησε ότι το 2016 είναι κρίσιμο, καθώς δεν υπάρχουν καινούργιες υποθέσεις στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για ταυτοποίηση. Για να προχωρήσει απρόσκοπτα το 2017, συνέχισε, θα πρέπει να υπάρξει φέτος, μέσα από τις εκσκαφές, ανεύρεση οστών, ώστε να αρχίσουν ταυτοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα