Εκρήξεις στη Βηρυτό:Ένα ακόμα τραγικό κτύπημα στην πληγείσα από την κρίση χώρα

Εν τω μέσω μιας εντεινόμενης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ο Λίβανος σείστηκε από δύο γιγαντιαίες εκρήξεις. Οι εικόνες καταγράφουν ένα τοπίο «αποκάλυψης» που θυμίζει σκηνές από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975- 1990.

Η έκρηξη συνοδεύτηκε από σεισμό μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, ενώ ο ήχος της έκρηξης έγινε αισθητός μέχρι και την Κύπρο που βρίσκεται 200 χλμ μακριά.

 Η έκρηξη κατέστρεψε μεγάλο μέρος του λιμανιού της πόλης, το οποίο συνόρευε με το επιχειρηματικό κέντρο της περιοχής, ενώ οι ζημιές εκτείνονται σε απόσταση 10 χλμ.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας του Λιβάνου, Ραούλ Νέχμε, αποκάλυψε ότι η χώρα διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για «λίγο λιγότερο» από έναν μήνα, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό.

«Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους», είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Η έκρηξη, η ισχυρότερη που σημειώθηκε ποτέ στην Βηρυτό, μετέτρεψε την περιοχή σε ερείπια αχρηστεύοντας το κεντρικό λιμάνι εισόδου για τις εισαγωγές ειδών διατροφής για τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του Λιβάνου.

Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών, σύμφωνα με τον Αχμεντ Τάμερ, διευθυντή του λιμανιού της Τρίπολης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Την ήδη υπάρχουσα ένταση κλιμακώνει το γεγονός ότι την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία στη δίκη για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες μετά την τραγωδία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη της εν λόγω αποθήκης από το 2014 και πως δεν θα προδικάσει τις έρευνες των Αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδιές για να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών.

Μπορεί να αναφλεγεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση το 1995 στη βομβιστική επίθεση στην πόλη της Οκλαχόμα, από την οποία είχαν βρει το θάνατο 168 άνθρωποι.

Αναλυτές αναφέρουν ότι ενόσω εκτυλίσσεται η τραγωδία στη χώρα, είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η έκρηξη θα επιδεινώσει την αυξανόμενη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση του Λιβάνου. Ακόμα κι αν η έκρηξη ήταν ατύχημα (όπως αναμενόταν), πιθανότατα θα επιδεινώσει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις καθώς διαφορετικές φατρίες συνεχίζουν τις αλληλοκατηγορίες και καθυστερούν τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα και πριν την έκρηξη, μαίνονταν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τελευταίο επεισόδιο την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Nassif Hitti, ο οποίος παρέμεινε στην θέση του μόλις επτά μήνες. Αποχωρώντας κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και προειδοποίησε ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα απειλούσαν να μετατρέψουν την χώρα σε «αποτυχημένο κράτος».

Η έκρηξη θα χρησιμεύσει μόνο για να εντείνει την δυσαρέσκεια για την αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κρίση, ειδικά εάν αποδειχθεί ότι το φερόμενο ατύχημα είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης. Σε αυτό το σημείο μάλιστα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια κατάρρευση της Κυβέρνησης Ντιάμπ, μια εξέλιξη, η οποία δύναται να προκαλέσει περαιτέρω παράλυση του ήδη καταπονημένου κράτους.

Πάντως, σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της χώρας προκειμένου να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων ενώ ο Λίβανος από σήμερα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο πρόεδρος Αούν ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την εκταμίευση περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης: 

Ιχνηλατώντας την πορεία των εκρηκτικών προς Λίβανο -Η «σχέση» με Κύπρο-Τουρκία

Η βοήθεια που θα αποστείλει η Κύπρος σε Λίβανο-Τι δήλωσε η Λιβανέζα Πρέσβειρα

Ζωντανή εικόνα από τη Βηρυτό: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας

Η σύλληψη στην Κύπρο μέλους της Χεζμπολάχ με νιτρική αμμωνία το 2015

Keywords
Τυχαία Θέματα