Εκπρόσωπος ΑΚΡ για Κυπριακό: «Η διαδικασία θα προχωρήσει ως δύο ισότιμα κράτη»

Σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στο Κυπριακό.

«Πλέον, το κάθε γραφείο αντιπροσώπευσης ξένων κρατών που ανοίγει στην ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ ή ένας σύνδεμος εκπροσώπησης που θα εξυπηρετεί τους δικούς τους πολίτες εκεί, βεβαίως και έχει αξία, αλλά το κυριότερο είναι κάτι πέρα από αυτό, κάτι που ο Τ/πρόεδρός μας είχε εκφράσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και για άλλους λόγους. Δεν θα συνεχίσουμε άλλο με τις γνωστές πλέον εξαντλημένες και επαναλαμβανόμενες μεθόδους διαπραγμάτευσης που δεν φέρνουν

κανένα αποτέλεσμα. Δεν θα συνεχίσουμε με μεθόδους διαπραγμάτευσης που δεν φέρνουν μια λύση δύο κρατών. Ο αξιότιμος Τ/Πρόεδρος μας δήλωσε ότι η λύση δύο κρατών πρέπει να γίνει αποδεκτή. Τώρα, η πολιτική που ασκείται από την ‘Ε/Κ’ πλευρά μαζί με την ελληνική πλευρά απέχει πολύ από το να βλέπει την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ ως ισότιμο κράτος και μάλιστα απέχει πολύ από το να βλέπει τους ‘Τ/Κ’ ως ισότιμη κοινότητα. Αυτό το έχουμε δει σε διάφορες περιπτώσεις. Κάθε φορά ξεκινούν διαπραγματεύσεις, αυτοί είναι που το βάζουν στα πόδια από τις διαπραγματεύσεις και στην συνέχεια το παρουσιάζουν με διαφορετικό τρόπο σε ορισμένες ομάδες στην Ευρώπη. Μερικές φορές όταν ήμουν Υπουργός, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαπραγματεύσεις μπλόκαραν και το έσκαγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το είπαμε αυτό στους συνομιλητές μας. Κοιτάξτε, αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα μαζί μας και φεύγαμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποια θα είναι η στάση σας; Αλλά τώρα σιωπάτε γι' αυτό, λέγοντας ότι δεν ήταν σωστό. Επομένως, ολόκληρη αυτή η περιοχή, η Μεσόγειος, πληρώνει το τίμημα της  απερίσκεπτης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή, αντίθετα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, μονομερώς, με την μορφή ενός πειρατικού κράτους, οι ‘Ε/Κ’ μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν ένα κράτος. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Δεν μπορούν οι ‘Ε/Κ’ να εκπροσωπούν μόνοι τους ένα κράτος που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Η ‘τούρκικη πλευρά’ εκεί δεν το έχει εγκρίνει αυτό. Γι' αυτό και οι δυο πλευρές πρέπει να το εκπροσωπούν. Είτε θα πάρετε ταυτόχρονα την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ είτε θα αναβάλλετε αυτές τις διαπραγματεύσεις μέχρι να λυθεί το ζήτημα.

Η εικόνα που προκύπτει τώρα είναι ότι αυτή η απερίσκεπτη απόφαση, αυτή η προκατειλημμένη απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αιτία να πληρώσουν όλοι στη Μεσόγειο το τίμημα. Η Τουρκία πλέον έχει φτάσει στο σημείο όπου αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει ως δύο ισότιμα κράτη. Για του λόγου το αληθές, ο αξιότιμος Τ/Πρόεδρός μας έκανε μια σαφή και ξεκάθαρη δήλωση στις τελετές της 20ης Ιουλίου. Τώρα χτίζεται εκεί το προεδρικό κτίριο και οι ‘Ε/Κ’ ενοχλούνται, ακόμη και από αυτό. Δεν σας αφορά δηλαδή, δεν είναι ‘Ε/Κ’ έδαφος εκεί, είναι ‘τουρκικό’ έδαφος, είναι έδαφος της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ και πλέον έχει φτάσει στο σημείο να μιλάμε για λύση δύο κρατών. Η θέση που έχει αποκτήσει η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα. Μετά από αυτά, η προσδοκία μας είναι να αναγνωρίσουν όλα τα κράτη τη ‘Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ για να μπει ένα τέλος σε αυτή την αδικία».

Διαβάστε επίσης: Η κίνηση της Ρωσίας δεν είναι αναγνώριση των Τ/κ, αλλά προειδοποίηση προς Ε/κ

Keywords
Τυχαία Θέματα