Εκποιήσεις, Τ.Α. συζήτησαν Πρόεδρος ΔΗΣΥ- Πρόεδρος Οικολόγων

Το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ζητήματα των εκποιήσεων, της πράσινης μετάβασης, όπως και άλλων στα οποία το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να καταγραφούν εξελίξεις, συζήτησαν σήμερα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκτροχιαστεί η οικονομική κατάσταση της Κύπρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν και το κόμμα της θέλει δημοσιονομική πειθαρχία, εντούτοις, δεν

μπορεί να παραγνωρίσει ότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τις εκποιήσεις, τα οποία πρέπει να διαχειριστούν.

Η κ. Δημητρίου προέβη σε συστάσεις προς τις εταιρείες διαχειρίσεις δανείων ότι πρέπει να ακολουθούν το εποπτικό πλαίσιο, όπως ορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι έχουν ενώπιον τους καταγγελίες και περιστατικά, τα οποία δεν δίδουν αυτό το μήνυμα, δηλαδή ότι αυτές οι εταιρείες ακολουθούν τον κώδικα ή το πλαίσιο εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, θα αναμένουν να δουν το περιεχόμενο της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία να σημειωθεί συνέρχεται τη Δευτέρα, αφού όπως ανέφερε εκκρεμούν αρκετές προτάσεις νόμου στο Κοινοβούλιο για τις εκποιήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η πρόταση για τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου Εκποιήσεων.

Εξάλλου, συμπλήρωσε ότι αναμένουν και την απάντηση της Κυβέρνησης για το τι προτίθεται να κάνει με το θέμα, ώστε να γνωρίζουν τα πολιτικά κόμματα πως θα προχωρήσουν και πώς ακριβώς θα πορευτούν.

Υπενθυμίζεται πριν από μερικές εβδομάδες, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, είχε δηλώσει ότι μελετά το ενδεχόμενο νομοθετικών ρυθμίσεων για αποτελεσματικότερη εφαρμογή αναδιαρθρώσεων και προστασία δανειοληπτών, καθώς και για ενίσχυση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

«Ήταν η δέσμευση, η οποία λήφθηκε στην Ολομέλεια. Πέρασε ήδη ο χρόνος. Θέλουμε να ξέρουμε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να δουν τα πολιτικά κόμματα πώς θα προχωρήσουν παρακάτω και πώς ακριβώς θα πορευτούν. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, τα οποία έχουμε να διαχειριστούμε», είπε η κ. Δημητρίου.

Τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκτροχιαστεί -τουλάχιστον κατ’ εμάς- η οικονομική κατάσταση της χώρας, τα οικονομικά του κράτους», για να συμπληρώσει ότι «θέλουμε δημοσιονομική πειθαρχία».

«Από την άλλη δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Άρα είναι ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι θα μας απασχολήσει», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι θα παρακολουθούν επιστάμενα το θέμα, ενώ κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να τοποθετηθεί γύρω από το θέμα του εποπτικού πλαισίου που η ίδια ορίζει και το οποίο δεν ακολουθείται από κάποιες εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως «η κατάσταση με τις εκποιήσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως έχει», για να προσθέσει ότι αναμένουν από τον Υπουργό Οικονομικών να έρθει με μια καλή πρόταση, «ώστε να προστατευτεί ο κόσμος και όχι μόνο να προστατεύουμε τις Τράπεζες».

Για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, είπε ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στο πώς συμπεριφέρονται, τι λένε και τι κάνουν».

Προηγουμένως, κατά τη συνάντηση τέθηκαν και άλλα θέματα προς συζήτηση, καθώς και η μελλοντική δράση και συνεργασία των δύο κομμάτων.

Συζητήθηκε μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πράσινης Μετάβασης, και των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το FIT For 55.

Η κ. Δημητρίου δήλωσε πως «είναι αρκετά τα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε τη δεδομένη στιγμή», προσθέτοντας πως «θέλουμε να συνεργαστούμε, θέλουμε να βρούμε τις κοινές γραμμές εκεί και όπου μπορούμε προς όφελος της Κύπρου και των πολιτικών επιδιώξεων, για να μπορέσουμε να φτάσουμε τους στόχους μας και βεβαίως για να μπορεί να επωφεληθεί ο κάθε πολίτης ξεχωριστά».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκποιήσεις Τ Α, Πρόεδρος ΔΗΣΥ#45 Πρόεδρος Οικολόγων,ekpoiiseis t a, proedros disy#45 proedros oikologon