Εκλογικός κατάλογος:Eκπνέει η προθεσμία για υποβολή αίτησης

Στην τελική ευθεία για τις Προεδρικές Εκλογές του Ιανουαρίου, εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και για την υποβολή δηλώσεων για ψηφοφορία σε εκλογικό κέντρο στο εξωτερικό.

Μέχρι τις 17.00 θα είναι ανοιχτά όλα τα κατά τόπους Γραφεία Επαρχιακών Διοικήσεων, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και

η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, στο ΥΠΕΣ.

Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα παραμένει,

ωστόσο, το ενδιαφέρον από πλευράς νέων ψηφοφόρων, γεγονός, που προκαλεί μεγάλη απογοήτευση και καταδεικνύει την απαξίωση των πολιτών.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρη Δημητρίου, οι αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ήταν μέχρι το πρωί στις 8.200.

Το Σαββατοκύριακο υποβλήθηκαν συνολικά 850 αιτήσεις. Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την ελπίδα σήμερα να αλλάξει το σκηνικό. Για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013 είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 16 χιλιάδες αιτήσεις για εγγραφή νέων ψηφοφόρων.

Tην τελευταία ημέρα είχαν υποβληθεί πέρα των 2.500 αιτήσεων.

Σε 9.800 ανήλθαν, εξάλλου, μέχρι στιγμής οι δηλώσεις, που υποβλήθηκαν απ’ όσους θέλουν να ψηφίσουν σε κέντρα του εξωτερικού.

Για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013 υποβλήθηκαν περίπου 14.500 δηλώσεις για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Η ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ για να δηλώσει κάποιος ότι θα ψηφίσει σε κέντρο του εξωτερικού θα είναι στη διάθεση των πολιτών μέχρι τα μεσάνυχτα.

Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε πόλεις της Ελλάδας και της Βρετανίας, καθώς και σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Πράγα και Σόφια.

Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο και στη Χάγη, αφού ο αριθμός των ενδιαφερόμενων έχει ξεπεράσει τους 50.

Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν και στη Νέα Υόρκη, στη Μάναμα του Μπαχρέιν, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη Ντόχα του Κατάρ.

Στο μεταξύ μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σε ερώτηση του Γενικού Ελεγκτή έγινε, πλέον, ξεκάθαρο ότι στα έξοδα, που μπορεί να κάνει κάποιος υποψήφιος, τα οποία συνολικά είναι της τάξεως του ενός εκατομμυρίου, θα συνυπολογιστούν και τα έξοδα των κομμάτων, που τον στηρίζουν.

Ο νόμος καθορίζει την προεκλογική περίοδο σε έξι μήνες πριν την ημέρα των προεδρικών Εκλογών.

Από αύριο, εξάλλου, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης θ’ αρχίσει να μετρά και τη διαφημιστική δαπάνη στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι λανθασμένη, καθώς αδικεί τους συνασπισμούς κομμάτων, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, ατυχές το γεγονός ότι αυτές οι γνωματεύσεις γίνονται τελευταία στιγμή κι ενώ έχει κλείσει η Βουλή, με συνέπεια να μη μπορούν να δοθούν διευκρινίσεις πάνω στο νόμο.

Εμείς, παραδέχθηκε, είχαμε διαφορετική ερμηνεία της νομοθεσίας.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι το επιτελείο του έχει κάθε πρόθεση να συμμορφωθεί πλήρως με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και να λάβει σοβαρά υπόψη τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Με βάση τη νέα γνωμοδότηση πρέπει να αναθεωρηθούν και οι προϋπολογισμοί των επιτελείων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το ευτύχημα για μας, είπε, είναι ότι δεν έχουμε πλησιάσει το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου και θα κάνουμε προγραμματισμό από δω και πέρα.

Για «προεκλογική εκστρατεία χλιδής» ορισμένων υποψηφίων, την ώρα, που οικογένειες ζουν στη φτώχεια και τη μιζέρια, έκανε λόγο ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα εξέφρασε, μάλιστα, αμφιβολία αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Νίκος Αναστασιάδης θα παραμείνουν μέσα στο πλαίσιο, που ορίζει ο νόμος, από πλευράς δαπανών.

Γι’ αυτό υπέδειξε την ανάγκη ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει έγκαιρα τις έρευνες του και όχι εκ των υστέρων, μετά τις εκλογές, να κάνει διαπίστωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα