Εκλογές/Ελλάδα:Τα αινίγματα, η αυτοδυναμία και το μέλλον της Χ.Α

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα σηματοδοτήσουν την πολιτική αλλαγή στην χώρα.

Μετά από τεσσερισήμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

(σ.σ συγκυβερνούσαν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες μέχρι τον Ιανουάριο του 2019), η Νέα Δημοκρατία, του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται ότι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Ένα από τα αινίγματα των επικείμενων εκλογών είναι αν η Νέα Δημοκρατία θα κατορθώσει να πάρει την αυτοδυναμία και να εφαρμόσει χωρίς «περιορισμούς» το προεκλογικό της πρόγραμμα ή αν θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ). Επίσης, το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το μέγεθος της εκλογικής διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία.

Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα στρέφονται και στο ποσοστό που θα λάβει η Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή, εισήλθε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο του 2012. Στις ευρωεκλογές του 2014, όπως επίσης και στις δυο εθνικές εκλογές του 2015, αναδείχθηκε ως τρίτη πολιτική δύναμη. Ωστόσο, στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου, κατέγραψε σημαντικές απώλειες. Πιο συγκεκριμένα, από το 9,4% που είχε λάβει το 2014, προσγειώθηκε στο 4,88%.

Προπομπός οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές

Η διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές είχε ήδη προδιαγραφεί από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου καθώς επίσης και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, η Νέα Δημοκρατία, επικράτησε κατά κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές, η διαφορά ανάμεσα στους δυο μονομάχους ανήλθε στο 9,36%. Ενώ, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σάρωσαν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας σ΄ όλη σχεδόν την επικράτεια.

Τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, αποτύπωσαν την συντριπτική επικράτηση της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά ωστόσο των δυο μεγάλων κομμάτων διαφοροποιείται από έρευνα σε έρευνα. Η ψαλίδα ανάμεσα στους δυο κυμαίνεται από 8 μονάδες διαφορά μέχρι και 13. Τρίτο κόμμα σταθερά παρουσιάζεται το Κίνημα Αλλαγής ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνει το ΚΚΕ. Από εκεί και πέρα, οι μετρήσεις δείχνουν μια μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στην ελληνική ακροδεξιά και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της Eλληνικής Λύσης. Με είσοδο στη Βουλή φλερτάρει και το κόμμα ΜεΡΑ 25 του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Τι σημαίνει ενδεχόμενη αυτοδυναμία

Στο ενδεχόμενο που η Νέα Δημοκρατία κατορθώσει να αναδειχθεί πρώτη αλλά κυρίως αυτοδύναμη, τότε, θα μιλάμε για έναν πολιτικό θρίαμβο ο οποίος θα εγκαινιάσει με τον πιο επίσημο τρόπο την μεταμνημονιακή εποχή σε πολιτικό επίπεδο στην χώρα. Από το 1974 μέχρι και το 2009, με εξαίρεση κάποιες μικρές ιστορικές παρενθέσεις, τα δυο μεγάλα κόμματα της χώρας την εποχή εκείνη, δηλαδή Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, κυβερνούσαν στη βάση αυτοδυναμίας. Η υπαγωγή της χώρας το 2010 υπό μνημονιακό καθεστώς, μετέβαλε τους πολιτικούς συσχετισμούς, κατακερματίζοντάς το κομματικό τοπίο και θέτοντας τέλος στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Έτσι, το 2011, μετά και από την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα εισήλθε στην περίοδο των κυβερνήσεων συνεργασίας οι οποίες κλήθηκαν να εφαρμόσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μνημονιακές πολιτικές. Η τυπική έξοδος της Ελλάδας από το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής, έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, αν η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώσει τελικά τις πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις και καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία θα σηματοδοτήσει την μετάβαση στην εποχή της αναβίωσης μεγάλων κομματικών σχηματισμών.

Δείτε ΕΔΩ τα πέντε θέματα που θα καθορίσουν τις ελληνικές εκλογές

Keywords
Τυχαία Θέματα