Εκλογές στο Ισραήλ: «Ντέρμπι» μεταξύ Νετανιάχου-Γκαντς

Σε ντέρμπι εξελίσσονται οι εκλογές στο Ισραήλ, καθώς τα κόμματα του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Μπένι Γκαντς, δείχνουν να κονταροκτυπιούνται για την πρώτη θέση. Ωστόσο, θεωρείται πλέον δεδομένη η απώλεια τους πλειοψηφίας για τον νυν πρωθυπουργό, ενώ όλα δείχνουν πως η επόμενη μέρα θα φέρει κυβέρνηση συνεργασίας στο Ισραήλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ανάλογα με τη σύνθεσή της.

Ο αγώνας του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν

Νετανιάχου για την πολιτική επιβίωσή του φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες, καθώς τα πρώτα έξιτ πολ από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές δείχνουν ότι θα δώσει μάχη στήθος με στήθος με τον κεντρώο Μπένι Γκαντς.

Σύμφωνα με την haaretz με 92% των καταμετρημένων ψήφων το συντηρητικό Λικούντ του Νετανιάχου και το "Μπλε και Λευκό" του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς κατακτούν από 32 έδρες. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η σύμπραξη τεσσάρων αραβικών κομμάτων, τα οποία κατακτούν 12 έδρες στην Κνεσέτ. Το κόμμα του Αβίγκντορ Λίμπερμαν σύμφωνα με την καταμέτρηση κερδίζει 9 έδρες. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε σήμερα τα ξημερώματα το σχηματισμό μιας «ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης» μετά τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές που τον φέρνουν δίπλα-δίπλα με τον αντίπαλό του Μπένι Γκάντς, με βάση τα exit polls.

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Νετανιάχου, αποκλείοντας τη συμμετοχή «αραβικών αντι-σιωνιστικών κομμάτων» σε αυτές τις συνομιλίες.

Από την άλλη ο βασικός αντίπαλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κεντρώος Μπένι Γκαντς δήλωσε σήμερα ξημερώματα ότι θα εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σε ομιλία του στο Τελ Αβίβ προς τους υποστηρικτές του κόμματός του, χωρίς να αξιώσει την νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», είπε ο πρώην αρχηγός του στρατού, επικεφαλής του κόμματος "Μπλε και Λευκό".

Πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου «δεν πέτυχε στην αποστολή του».

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση των exit polls, o Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού, που εμφανίζεται να συγκεντρώνει 8-10 έδρες και αναμένεται να διαδραματίσει τον ρόλο ρυθμιστή, ζήτησε το σχηματικό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 69,4% σύμφωνα με την ισραηλινή κεντρική εκλογική επιτροπή.

O πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν και αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού που αναμένεται να διαδραματίσει τον ρόλο ρυθμιστή την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών, ζήτησε το σχηματικό μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

 «Έχουμε μόνο μια επιλογή – μια εθνική, φιλελεύθερη, ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ Μπεϊτενού, το Λικούντ και το "Μπλε και Λευκό" κόμμα», δήλωσε ο Λίμπερμαν, πρώην σύμμαχος και νυν πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, σε μια πολιτική συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ.

Μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο 69χρονος Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Το Λικούντ και το "Μπλε και Λευκό" είχαν εξασφαλίσει τότε από 35 έδρες το καθένα και χρειάζονταν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων με διαφορρετικά –συχνά και εντελώς αντίθετα– πολιτικά προγράμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές, Ισραήλ, Ντέρμπι, Νετανιάχου#45Γκαντς,ekloges, israil, nterbi, netaniachou#45gkants