Εκλογές ΗΠΑ: Ο "περίπατος" της Κλίντον που έγινε ντέρμπι

Μόλις ένα 24ωρο απομένει για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η μάχη φουντώνει για τα καλά.

Οι δύο μονομάχοι -Κλίντον και Τραμπ- ολοκλήρωσαν τον μακρύ προεκλογικό τους αγώνα και όλος ο κόσμος αναμένει την ανάδειξη του επόμενου «πλανητάρχη», τον οποίο ενδέχεται να μάθουμε στην Κύπρο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Πριν από αυτά, οι Αμερικάνοι πολίτες σε όλο

τον κόσμο θα προσέλθουν την Τρίτη στις κάλπες για να επιλέξουν μεταξύ δύο αμφιλεγόμενων υποψηφίων, οι οποίοι συγκρούστηκαν μέχρι τελικής πτώσεως το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ έπαιξε όλα τα χαρτιά του, σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει τη διαφαινόμενη ψαλίδα που τον χώριζε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από την αντίπαλό του, κάτι που όπως φαίνεται πέτυχε.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CBS και της εφημερίδας «New York Times», η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, φέρει την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος να προηγείται με 45%, έναντι 42% του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση των ίδιων ΜΜΕ, η 69χρονη πρώην Υπουργός Εξωτερικών είχε προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του 70χρονου Νεοϋορκέζου επιχειρηματία.

Άλλη ημερήσια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, υπολογίζει στις έξι μονάδες τη διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων. Το ενθαρρυντικό για την Κλίντον -η οποία ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ 24 χρόνια μετά την εκλογή του συζύγου της, του Μπιλ Κλίντον- είναι ότι η εφημερίδα «New York Times» και ο ιστότοπος «FiveThirtyEight» προβλέπουν (με πιθανότητες 86% και 67% αντίστοιχα) ότι θα αναδειχθεί νικήτρια.

Πολιτικό θρίλερ

Η κούρσα αποκτά τις τελευταίες ημέρες χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ, καθώς αρκετές από τις «αμερικανικές πολιτείες-κλειδιά» που θέλει να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ν' αλλάζουν προτιμήσεις και, ενώ θεωρούνταν σίγουρες για τη Χίλαρι Κλίντον, μπαίνουν σε αξιολόγηση πιθανής προτίμησης για τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών. Αναλυτικά, οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής στη Φλόριδα και τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ το προβάδισμα που είχε η Κλίντον στο Μίσιγκαν έχει μειωθεί αρκετά. Παράλληλα, η κατάσταση στο Οχάιο παραμένει συγκεχυμένη, ενώ η Πενσυλβάνια συνεχίζει να τείνει προς την Κλίντον.

15% οι αναποφάσιστοι

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι περί το 15% των Αμερικανών δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι ψηφοδέλτιο θα ρίξουν στην κάλπη, τη στιγμή που το ίδιο ακριβώς διάστημα το 2012 μόνο το 5% δίσταζαν ακόμη ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, επισημαίνει ο Νέιτ Σίλβερ της ιστοσελίδας «FiveThirtyEight». «Θεωρητικά, με μόνο το 46% των ψήφων υπέρ της Κλίντον, ο Τραμπ θα μπορούσε να τη νικήσει, εξασφαλίζοντας τις ψήφους των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων των ανεξάρτητων. Στην πράξη, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο Τραμπ θα είναι η δεύτερη επιλογή τους», έγραφε ο αναλυτής.

Πάμε για «φαινόμενο Μπράντλει»;

Οι ειδικοί αναρωτιούνται για το πραγματικό βάρος αυτών των ψηφοφόρων που βαδίζουν στα κρυφά και για το αν είναι σε θέση να προκαλέσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα ανάλογο με το απροσδόκητο «ναι» των Βρετανών στην έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δηλαδή είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα «φαινόμενο Μπράντλεϊ». Ο Τιμ Μπράντλεϊ, έγχρωμος υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας το 1982, έχασε τις εκλογές τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν άνετη επικράτηση, διότι πολλοί ψηφοφόροι δεν τόλμησαν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν εναντίον του, φοβούμενοι μήπως θεωρηθούν ρατσιστές.

Ηρέμησε ο Τραμπ

Η αλλαγή του κλίματος φαίνεται να οφείλεται -σύμφωνα με τους αναλυτές- στην ψύχραιμη στάση που κρατάει ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεκλογικές εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών, η οποία προβληματίζει το εκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, καθώς του στερεί το πολιτικό επιχείρημα που ψάχνει προκειμένου να ξεφύγει από τη θέση άμυνας, έναντι του ζητήματος με τον χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον όταν ήταν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος υποστήριξε, περνώντας στην επίθεση, ότι η Κλίντον δεν διαθέτει τα προσόντα για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων, ενώ υποστήριξε ότι η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών είναι «πλήρως αποκομμένη» από την αμερικανική κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, η Κλίντον, σε ομιλία της στο Λας Βέγκας, καταλόγισε στον Τραμπ μία προσπάθεια διχασμού της αμερικανικής κοινής γνώμης, επικαλούμενη τις εξαγγελίες του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για τους μουσουλμάνους, αλλά και τους Αμερικανούς μεξικανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με την Κλίντον, ο Τραμπ είναι «εκτός λογικής», χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες του για ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής «πραγματικά επικίνδυνες» και τονίζοντας ότι ο ίδιος «δεν έχει ιδέα» από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

*Διαβάστε περισσότερα με τη Σημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα