Έκκληση Συλλούρη να συνεχίσουμε τον αγώνα στο Κυπριακό

Έκκληση προς όλους να συνεχίσουμε τον αγώνα για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και διατήρηση του Ελληνισμού στην Κύπρο απηύθυνε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση για τον εορτασμό των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου ΕΘΑ Έγκωμης, ο Δημήτρης

Συλλούρης εξήγησε ότι σκοπός μας είναι μια ειρηνική λύση για το κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα διέπεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων του ΟΗΕ, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπέδειξε ακόμη ότι οι συνεχείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης πρέπει να αποσκοπούν στη διατήρηση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας, βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εκτενώς στον αγώνα των Ελλήνων για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού με την Επανάσταση του 1821 αλλά και στον αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου του 1955-1959 για αποτίναξη του βρετανικού ζυγού.

Και υπέδειξε ότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε την απόληξη του αγώνα της ΕΟΚΑ που ήταν η ανεξαρτησία της Κύπρου και η δημιουργία ενός κυπριακού κράτους -ευρωπαϊκού πλέον- μέλους των Ηνωμένων Εθνών.

«Το ελάχιστο που οφείλουμε προς τους μάρτυρες της ΕΟΚΑ είναι να μην αλλοιώσουμε ιστορικά του λόγους της θυσίας τους. Άλλωστε δεν μας το επιτρέπει η ιστορία. Μας το θυμίζουν τα φυλακισμένα μνήματα» σημείωσε.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από την Τουρκία, της οποίας, όπως υπέδειξε, η συνεχής αδιάλλακτη στάση χειροτερεύει την κατάσταση και αποτελεί και την κύρια αιτία απομάκρυνσης από τη λύση.

Καταληκτικά ο Πρόεδρος της Βουής ανέφερε ότι παράλληλα με τις προσπάθειες που περνούν από το χέρι μας, πρέπει να επικεντρωθούμε στα δικά μας ζητήματα, και ειδικότερα στη δημιουργία ενός καθημερινά λειτουργικού κράτους, «ενός κράτους πρόνοιας, απαλλαγμένου από διαφθορά και διαπλοκή, απαλλαγμένου από κακονομία, με στέρεες δομές προσφοράς ποιότητας ζωής προς τους απογόνους αυτών των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα αυτή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα