Εκδήλωση για προσωπικά δεδομένα και ελευθερία της έκφρασης

Το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διοργανώνει εκδήλωση στις 19 Φεβρουαρίου με θέμα «Προσωπικά δεδομένα και ελευθερία της έκφρασης», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του γραφείου για την Ευρωπαϊκή Ημέρας Προστασίας Δεδομένων που είναι στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε διάσκεψη Τύπου για την εκδήλωση, η η Επίτροπος Προστασίας προσωπικών δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου – Νικολαΐδου ανέφερε ότι στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο προβληματισμός για το πώς συμβιβάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, με το δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής

και οικογενειακής ζωής και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως είπε, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο συμβιβασμός αυτών των δικαιωμάτων δεν είναι πάντοτε εύκολος, είναι όμως εφικτός. Για καθοδήγηση, έχουμε σχετική νομολογία τόσο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και του Δικαστηρίου της ΕΕ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η αλλαγή που έχει φέρει η τεχνολογία, με την ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την αυξανόμενη δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών και τη διάθεσή τους όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και στρέφει την προσοχή προς άλλα μέσα ενημέρωσης. Τόνισε ότι είναι πολλά τα ερωτήματα και τα παράπονα που υποβάλλονται στο γραφείο της σχετικά με δημοσίευση πληροφοριών.

«Η προσπάθειά μας πρέπει να εστιαστεί στην ενημέρωση των Μέσων, ώστε να γνωρίζουν πότε ενδείκνυται να δημοσιεύουν κάποια προσωπικά δεδομένα και πότε όχι, ώστε να εξυπηρετείται το δικαίωμα τη ελευθερίας της έκφρασης, χωρίς όμως να θίγονται τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας», ανέφερε.

Την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις19 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, θα συντονίσει η δημοσιογράφος Γωγώ Αλεξανδρινού και κύριος ομιλητής θα είναι ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συζήτηση θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: που τελειώνει το ένα δικαίωμα και που αρχίζει το άλλο, ποια προστασία πρέπει να έχει ένα δημόσιο πρόσωπο και ποια προστασία πρέπει να απολαμβάνει ένας απλός πολίτης, τι πρέπει να προσέχουν τα μέσα ενημέρωσης πριν δημοσιεύσουν κάποιες προσωπικές πληροφορίες.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται και στηρίζεται από το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, την Ένωση Συντακτών Κύπρου, τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου και την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Σε ερώτηση για τη φύση των παραπόνων που λαμβάνει συχνότερη, η Επίτροπος είπε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των παραπόνων αφορούν ανεπιθύμητα μηνύματα (spam), ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει συμμόρφωση μετά την πρώτη επαφή με το γραφείο.
Υπάρχουν, όπως είπε, επίσης πολλά παράπονα που αφορούν το δικαίωμα πρόσβασης σε τραπεζικά ή ασφαλιστικά δεδομένα καθώς και δεδομένα που κατέχουν δημόσιες αρχές και υπάρχει και πάλι συμμόρφωση όπου γίνεται παρέμβαση.

Αναφέρθηκε επίσης σε παράπονα που διατυπώνονται σε σχέση με το δικαίωμα στη διαγραφή, διευκρινίζοντας ότι ένας πολίτης μπορεί να το ασκήσει υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Παράλληλα η Επίτροπος τόνισε ότι ο πρωταρχικός σκοπός δεν είναι η επιβολή προστίμων και η εξόντωση οργανισμών ή επιχειρήσεων αλλά να καλλιεργηθεί η κουλτούρα των προσωπικών δεδομένων στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα