ΕΚ: Πράσινο φως για Ενεργειακή Ενωση-διασύνδεση ηλεκτρισμού

Η Ενεργειακή Ένωση πρέπει να προσφέρει στους πολίτες της ΕΕ μια ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, τόνισαν οι Ευρωβουλευτές σε μη δεσμευτικό τους ψήφισμα.

Όπως αναφέρουν, προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες από τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ενέργειας, μέσω της ενοποίησης της αγοράς ενέργειας, την βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 403 ψήφους υπέρ, 177 κατά και 117 αποχές.

Επίσης,

οι Ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση των υφιστάμενων εθνικών και διασυνοριακών ενεργειακών υποδομών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια αποτελεσματικά και να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.

Εξάλλου, σε άλλο τους μη δεσμευτικό ψήφισμα, οι Ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να προβούν σε διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρουν ότι ενσωματώνοντας πλήρως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα μπορούσε να υπάρξει μείωση στους λογαριασμούς μέχρι και 40 δις ευρώ ετησίως μέχρι το 2030.

Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επενδύσουν 150 δισεκατομμύρια ευρώ για την διασύνδεση των εθνικών δικτύων τους, προσθέτουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα