Εισήγηση Λευτέρη για στήριξη και διασφάλιση αγροτικού εισοδήματος από ΕΕ

Στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου ως σκιώδης εισηγητής για την Έκθεση που αφορά την Σταθεροποίηση και διασφάλιση του Αγροτικού Εισοδήματος, τόνισε μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω: 

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει τους Αγρότες μας και να συμβάλει στη Σταθεροποίηση και Διασφάλιση του Εισοδήματος τους.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι αγρότες είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Οι Αγρότες μας και ο Αγροτικός μας Τομέας είναι αυτός που συνεισφέρει σημαντικά στην Ακαθάριστη Εγχώρια Παραγωγή. Η επιβίωση και η συνέχιση

της ύπαρξης των Αγροτών μας, είναι επιβεβλημένη για την διατήρηση της ζωής στην Ύπαιθρο.

Παρά την τεράστια συμβολή των Αγροτών στις οικονομίες των χωρών και της επιβίωσης της υπαίθρου, εντούτοις η κοινωνική ομάδα των Αγροτών είναι ευάλωτη με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η αναγκαιότητα λήψης μέτρων από την ΕΕ για διασφάλιση και σταθεροποίηση   του Αγροτικού Εισοδήματος.

Πιστεύω ότι μέσα από την έκθεση μου, και τις Εισηγήσεις που υποβάλλουμε στηρίζουμε πραγματικά το Αγροτικό Εισόδημα και δημιουργούμε συνθήκες σταθεροποίησης του Αγροτικού Εισοδήματος.”

Επίσης ο Ευρωβουλευτής τόνισε την αναγκαιότητα να κατανέμονται στοχευμένα και αποτελεσματικά τα 41 Δισ. Ευρώ που παραχωρεί η ΕΕ στον Αγροτικό Τομέα, επισημαίνοντας ότι:

“Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι αναφέρεται και γίνεται παραδεκτό από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ότι αυτά τα 41 δισεκατομμύρια που δίνονται για την κοινή γεωργική πολιτική δεν πάνε στοχευμένα σε αυτούς τους Αγρότες που πραγματικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη,

Δηλαδή δεν δίνονται στους Αγρότες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα για να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν καλύτερα. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική διαπίστωση που πρέπει να υπάρξει και περαιτέρω ανάλυση, και απαιτείται όπως  εξευρεθεί και αποτελεσματικός τρόπος,  για να διοχετεύονται στοχευμένα τα χρήματα εκεί που πραγματικά “θα πιάσουν τόπο” για να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν και να τα αναπτύξουν παραγωγικά στον Γεωργικό τομέα.”

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου εγείρει και το θέμα της σύνδεσης της Γεωργικής Ανάπτυξης σε αρμονικό τρόπο με το Περιβάλλον με τη παροχή κινήτρων και στήριξη των Αγροτών από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, σημειώνοντας

“Επίσης πρέπει να επισημάνω  ιδιαίτερα, την αναποτελεσματικότητα που υπήρξε, από την ΕΕ, εξαιτίας πιθανώς και της αδυναμίας των υφιστάμενων κινήτρων που παρέχονται.

Έτσι πρέπει να υπάρξει σύνδεση των γεωργών με το περιβάλλον, με τα σωστά κίνητρα και με την χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Δηλαδή μέσα στα πλαίσια μιας ευρείας προσπάθειας που γίνεται για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής οι γεωργοί πρέπει να αποτελέσουν μέρος αυτής της προσπάθειας.

Μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οφείλει η ΕΕ να προβληματισθεί και να λάβει μέτρα.

Ένα τρίτο που θέλω να αναφέρω είναι ότι η αναποτελεσματικότητα στο να υπάρξει η ασφάλιση των γεωργών μας αφού απέτυχε σε 17 κράτη-μέλη και μόνο το 8% των αγροτών στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή ασφάλιση.

Με ποιο τρόπο αυτό θα γενικευτεί και με ποιο τρόπο πραγματικά θα δοθεί απάντηση στο σημαντικό ερώτημα που τίθεται προς την ΕΕ, αναμένοντας συγκεκριμένη πρόταση και μέτρα που θα συμβάλουν στην ουσιαστική  σταθεροποίηση του εισοδήματος των αγροτών μας.”

Keywords
Τυχαία Θέματα