Ειρωνικό σκίτσο Sabah με Λουκασένκο να χαιρετά σημαία Κύπρου-Ελλάδας

Μια ειρωνική γελοιογραφία δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να φορεί στρατιωτική στολή και να χαιρετά την σημαία της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένδειξη προφανώς ευγνωμοσύνης για τη μη επιβολή κυρώσεων. 

Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος αναφέρει πως μετά το Σχέδιο Ανάν του 2004 οι Ε/κ χρησιμοποιούν την Ε.Ε προκειμένου να λάβουν διπλωματική στήριξη στις αδιαλλαξία

τους.

Πιο πρόσφατα, συνεχίζει,  η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία κατέφυγε σε αυτές τις τακτικές με φόντο τις επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία. «Αν και ο Αλέξανδρος Λουκασένκο ισχυρίστηκε νίκη στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, ούτε η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας ούτε η ΕΕ και οι ΗΠΑ δέχτηκαν τα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, η Ένωση προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων σε αυτήν τη χώρα και το μόνο εμπόδιο σε αυτά τα μέτρα ήταν η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία άσκησε βέτο στην πρόταση κατά της Λευκορωσίας - επειδή θέλουν επίσης την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Για άλλη μια φορά, η ΕΕ αποδείχθηκε ανίκανη να αποφασίσει για ένα στρατηγικά σημαντικό θέμα».

Όπως σημειώνεται, το βέτο προκάλεσε σαφώς αναταραχή σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι ηγέτες της ηπείρου εξέδωσαν αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Κύπρο. Πιο πρόσφατα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλήμεντ Μπόιν, προέτρεψε τους Ελληνοκύπριους να σταματήσουν να εμποδίζουν τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Η αποδοκιμασία της Ευρώπης, ωστόσο, δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε διόρθωση πορείας κατά της Κύπρου. Οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι έβαλαν  ένα αγκίστρι στη μύτη της ΕΕ πριν από πολύ καιρό, θέλουν να έχουν αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο που είχαν πριν».

Διαβάστε επίσης: Γάλλος Υπ. Ε.Ε καλεί Κύπρο να μην διασυνδέσει κυρώσεις Τουρκίας-Λευκορωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα