Ειρένα: Η κάνουλα του δανεισμού ούτε άνοιξε, ούτε θα ανοίξει

Βόμβα, απειλή και βαρίδι, χαρακτήρισε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου, σε αποκλειστική της συνέντευξη στο Sigmalive, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση τους αποτελεί την πρώτη στρατηγική προτεραιότητα για την τράπεζα.

Τόνισε παράλληλα την ανάγκη ψήφισης και εφαρμογής της

νομοθεσιας για πώληση και τιτλοποίηση δανείων, «η οποία –όπως ειπε- θα προστεθεί στην εργαλειοθήκη των τραπεζών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Συμπλήρωσε πως οι αγοραπωλησίες δανείων είναι μια πολύ φυσιολογική, συνήθης και καθημερινή τραπεζική εργασία. "Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, παρερμηνεία και ιστορία συνομωσίας περί εχθρών και φίλων είναι ισχυρά πολιτικοποιημένη και επιφανειακή και ούτε καν θέλω να την σχολιάσω", ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι στόχος της τράπεζας δεν είναι να κυνηγήσει δυσπραγούντες δανειολήπτες. Όπως είπε, η υπομονή είναι μια λύση για τους δυσπραγούντες, αλλά συνεργάσιμους δανειολήπτες, μέχρι να αλλάξουν τα οικονομικά τους δεδομένα. Επεσήμανε ότι "δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεσπιτώσουμε κόσμο. Όταν υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές μπορεί να βρεθεί λύση".

Αναφερόμενη στη συμμετοχή της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, η Ειρένα Γεωργιάδου απεκάλυψε ότι στοχεύει στη διεύρυνση της συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα, στη συγχρηματοδότηση έργων και στις εμπορικές συμφωνίες.

Σε σχέση με την παραχώρηση νέων δανείων, η Πρόεδρος της Ελληνικής είπε ότι δίνονται με μεγάλη ευκολία στις περιπτώσεις όπου πληρούνται τα κριτήρια, τονίζοντας ωστόσο ότι η κάνουλα του δανεισμού ούτε άνοιξε, ούτε θα ανοίξει.

Κληθείσα να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες δανειοληπτών σε σχέση με την καθυστέρηση στις αναδιαρθρώσεις δανείων, η Ειρένα Γεωργιάδου αναγνώρισε δίκαιο στον κόσμο, λέγοντας ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν 60% μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο. Ούτε η εξειδίκευση υπήρχε, ούτε η γνώση».

Αναφερόμενη στην κόντρα με την ΕΤΥΚ, η Ειρένα Γεωργιάδου είπε ότι από πλευράς Ελληνικής δεν υπάρχει καμιά διαμάχη, κάνοντας λόγο για μια «συνδικαλιστική υπερεξουσία, που επενέβαινε στη διοίκηση της Τράπεζας».

Διατύπωσε παράλληλα τη θέση ότι η «επανένωση του νησιού θα έχει πολλαπλασιαστικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Αυτήν την πεποίθηση έχω και προσωπικά, αλλά αυτό πιστεύουμε και ως Τράπεζα. Και είναι μια έντονη άποψη, την οποία συμμερίζονται και οι μεγαλομέτοχοι μας».

Αυτούσια η συνέντευξη

Η κυπριακή οικονομία παρουσίασε θετικό πρόσημο. Ποιος ο αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης στην Τράπεζα σε σχέση κυρίως με τα μη εξυπηρετούμενα, την ευρωστία και την απόδοση της;

Η οικονομία και οι τράπεζες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και αυτό δεν ισχύει μόνο στην Κύπρο, ισχύει και στην ευρωζώνη. Η οικονομία είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, που αναπόφευκτα όλα περνούν από τις τράπεζες. Ακόμα και ο Μάριο Ντράγκι χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία στο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα την ποσοτική χαλάρωση, με στόχο να επαναφέρει στην ευρωζώνη βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Επομένως, φαίνεται ότι όντως, η ανάπτυξη περνά από τις τράπεζες. Η ανάπτυξη και η βελτίωση των συνθηκών στην κυπριακή οικονομία βοηθά τις τράπεζες, αλλά την ίδια ώρα και οι τράπεζες με όλα τα θετικά βήματα που έχουν κάνει (ανακεφαλαιοποίηση, αναδιάρθρωση, άρση περιοριστικών μέτρων κ.λ.π.) βοηθούν την ανάπτυξη. Όλα, όμως, είναι κύκλος, καθώς η καλυτέρευση των συνθηκών στην οικονομία συντείνει στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό, βέβαια, από μόνο του δεν είναι αρκετό για να επιλύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την τόνωση της ανάπτυξης στην Κύπρο, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν το 61%. Αυτό το ποσοστό δεν αποτελεί απειλή και βόμβα για τη σταθερότητα της τράπεζας;

Αποτελεί και βόμβα και απειλή και βαρίδι. Είναι γι’ αυτό, άλλωστε, που η αντιμετώπιση τους αποτελεί την πρώτη μας στρατηγική προτεραιότητα. Είναι ξεκάθαρο και συνηγορώ υπέρ της επισήμανσης του ΔΝΤ πως για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, πρέπει να λυθεί ή να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα. Είναι, επίσης, γι’ αυτόν τον λόγο σημαντικά –όπως εντοπίζει και το ΔΝΤ- τα νομοσχέδια για την πώληση και τιτλοποίηση δανείων. Θα προστεθούν στην εργαλειοθήκη των τραπεζών για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Είμαστε, αυτήν τη στιγμή, όπως έναν φυλακισμένο με το βαρίδι στο πόδι. Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το βαρίδι. Πρέπει να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί μας.

Αυτό το βαρίδι των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο εσείς ως Τράπεζα χαρακτηρίζετε ως τέτοιο, εγώ θα το έλεγα «κοινωνία», που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί λόγω της κρίσης…

Έχουν περάσει πολλά νομοσχέδια και έχουν γίνει βήματα από την Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί ο κοινωνικός ιστός. Λειτούργησε ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αρχίζει να τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο αφερεγγυότητας και καθιερώθηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Έπειτα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις, επέτρεψαν να έρθουν νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, να καταργηθούν τα μεταβιβαστικά και να δοθεί αυξημένη έκπτωση στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Όλα αυτά αποσκοπούν στο να δώσουν ανάσα στην κοινωνία, η οποία υπέφερε, εξαιτίας της κρίσης. Τώρα, όσον αφορά εμάς, ούτε εστιάζουμε, ούτε στοχοποιούμε εκείνη την μερίδα των πολιτών που πράγματι αδυνατεί, λόγω κρίσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει η κοινωνική πτυχή. Στην περίπτωση των δανειζόμενων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι οποίοι είναι συνεργάσιμοι μπορούμε να βρούμε λύσεις, περιλαμβανομένης της «υπομονής» από μέρους μας, μέχρι να καλυτερεύσουν τα δεδομένα τους, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι να βρουν ξανά εργασία και τα εισοδήματα να αρχίσουν να αποκαθίστανται. Όμως, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αφορούν μόνο «ευάλωτες ομάδες». Υπάρχουν και οι μεγαλο-οφειλέτες επιχειρηματίες, υπάρχουν και αυτοί που κρατούν χρήματα και στρατηγικά επιλέγουν να μην πληρώνουν, υπάρχουν επιχειρήσεις καθόλα υγιείς που απλά αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρά αλλά πρόσκαιρα προβλήματα, υπάρχουν και οι δανεισμοί που δόθηκαν χωρίς να υπήρχε εξαρχής ίχνος φερεγγυότητας του δανειολήπτη κ.ο.κ. Η κάθε υπο-κατηγορία χρειάζεται διαφορετικά εργαλεία αντιμετώπισης.

Επίσης, ένας μεγαλο-οφειλέτης μπορεί να εργοδοτεί δεκάδες άτομα προσωπικό. Αν τον πιέσεις υπερβολικά, θα προχωρήσει σε απολύσεις με αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Ναι. Και χαίρομαι που το λέτε, γιατί αν και είναι το αυτονόητο, πολλές φορές το προσπερνάμε. Στόχος της Τράπεζας είναι να εξευρεθεί λύση, να βοηθηθούν οι συνεργάσιμοι πελάτες να γίνουν βιώσιμοι, όχι να κλείσουν επιχειρήσεις, να κατασχεθούν και να εκποιηθούν ακίνητα. Και δεν το λέω για να λαϊκίσω. Και το έχετε θέσει πολύ ορθά. Αν βοηθηθεί ο συνεργάσιμος επιχειρηματίας που αντιμετωπίζει δυσκολίες να καταστεί βιώσιμος, τότε αυτός συνεχίζει να είναι πελάτης μας, προσλαμβάνει υπαλλήλους, οι οποίοι θα είναι επίσης εν δυνάμει πελάτες μας και δημιουργείται έτσι ένας θετικός πολλαπλασιαστής στην οικονομία. Αν αντ’ αυτού, δεν βοηθηθεί ο συνεργάσιμος πελάτης που αντιμετωπίζει δυσκολίες να καταστεί βιώσιμος και η επιχείρηση του κλείσει, τότε δεν χάνουμε απλώς έναν πελάτη. Αυτομάτως και όλοι οι εργαζόμενοι αυτής της επιχείρησης χάνουν την εργασία τους και γίνονται και αυτοί προβληματικοί πελάτες της Τράπεζας, δημιουργώντας αρνητικό πολλαπλασιαστή στην οικονομία.

Εκφράζονται συχνά παράπονα σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις των δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση προκάλεσε την αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Πώς προχωρεί η Ελληνική σε αυτόν τον τομέα;

Έχει δίκαιο ο κόσμος να διαμαρτύρεται. Όντως, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν 60% μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο. Ούτε η εξειδίκευση υπήρχε, ούτε η γνώση, αλλά ούτε και η επάρκεια για άμεση διαχείριση αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που είχε δημιουργηθεί. Η Κεντρική Τράπεζα ορθά ανησυχεί, ορθά αντιδρά και είμαστε σε πλήρη συνεργασία και συμμόρφωση. Στην Ελληνική Τράπεζα, δουλεύουμε ακούραστα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος. Έχουμε δημιουργήσει εξειδικευμένο τμήμα, το οποίο πλαισιώνεται με επαγγελματίες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, αντλήσαμε τεχνογνωσία και εξειδικευμένη βοήθεια από συμβούλους και εμπειρογνώμονες του εξωτερικού.

Υπάρχει ζήτηση για νέα δάνεια από την τράπεζα σας;

Ναι, υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση. Αλλά μην με ρωτήσετε αν «άνοιξε η κάνουλα του δανεισμού» γιατί ούτε άνοιξε, ούτε θα ανοίξει.

Δίνονται με ευκολία τα δάνεια;

Ναι, δίνονται με μεγάλη ευκολία δάνεια στις περιπτώσεις, όπου πληρούνται τα κριτήρια. Όταν, δηλαδή, ο δανειολήπτης είναι βιώσιμος, φερέγγυος, πληρείται η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας και εμπίπτει εντός του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων της τράπεζας. Ακούγεται κουραστικό, αλλά στην Ελληνική Τράπεζα δεν έχουμε καμιά διάθεση να επιστρέψουμε στις παλιές τραπεζικές πρακτικές, όταν δίδονταν δάνεια με ασυδοσία και χωρίς να γίνεται έστω ο στοιχειώδης έλεγχος των δεδομένων του δανειολήπτη.

Η Κεντρική Τράπεζα είναι υποβοηθητική προς τις τράπεζες για τις αναδιαρθρώσεις;

Υπάρχει συνεχής διάλογος της Κεντρικής με τις τράπεζες. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων διογκώθηκε απότομα και βρήκε ανέτοιμους τόσο την αγορά, όσο και τους θεσμούς. Την μια μέρα δεν είχαμε τίποτα θεσμοθετημένο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την επομένη είχαμε την πιο αυστηρή οδηγία. Βρίσκουμε, όμως, σιγά - σιγά την ισορροπία και η ΚΤ είναι ανοικτή και λαμβάνει υπόψη της, βελτιωτικές προτάσεις από πλευράς μας.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, με ποσοστό 5,4% εισέρχεται η EBRD...

Ναι και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη ως Διοικητικό Συμβούλιο, διότι τον περασμένο Φεβρουάριο μας είχε εξουσιοδοτήσει η Γενική Συνέλευση των μετόχων να αυξήσουμε κατά την κρίση μας το κεφάλαιο της Τράπεζας σε ποσοστό μέχρι 10%. Η συμμετοχή της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο προς την Ελληνική Τράπεζα, αλλά προς το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Κύπρου. Προσβλέπουμε να είναι, όχι μόνο σημαντικός μέτοχος η EBRD, αλλά και ένας στρατηγικός εταίρος της Τράπεζας, αφού στοχεύουμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και σε εμπορικό επίπεδο.

Έχετε μια διαμάχη με την ΕΤΥΚ. Σας κατηγορεί για προσλήψεις διευθυντικών στελεχών, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της Οργάνωσης.

Από δικής μας πλευράς, δεν υπάρχει διαμάχη με την ΕΤΥΚ. Το ΔΣ της Τράπεζας είναι αφοσιωμένο στην επίβλεψη της υλοποίησης της στρατηγικής του. Η στρατηγική χαράσσεται από το ΔΣ και υλοποιείται από τη διοίκηση και τους εργαζομένους. Τώρα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, στην οποία αναφέρεστε, η ΕΤΥΚ διαχρονικά, απαιτούσε να ερωτάται και να δίνει συγκατάθεση για το ποιος θα προσληφθεί σε κάθε τράπεζα, κάτι που -δυστυχώς- αποτέλεσε και πρακτική στο παρελθόν. Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με δικαιώματα εργαζομένων, ούτε με μισθούς, ούτε με συντάξεις, ούτε με ωράρια. Πρόκειται για μια συνδικαλιστική υπερεξουσία, που επενέβαινε στη διοίκηση της Τράπεζας.

Η Ελληνική Τράπεζα δεν ζητά πλέον την έγκριση της ΕΤΥΚ για τις προσλήψεις και το Υπουργείο Εργασίας, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, μας έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν αποτελεί «εργατική διαφορά», αφού ο εργοδότης δύναται να επιλέγει ελεύθερα τους εργαζομένους του. Με λίγα λόγια το υπουργείο Εργασίας δεν μας είπε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο.

Είχατε, όμως, μια παλαιότερή συμφωνία με την ΕΤΥΚ επί τούτου…

Έχω απαντήσει για το τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι ο σαφής διαχωρισμός, ο οποίος και υπάρχει μεταξύ των προνομίων του εργοδότη και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πάντως, μετά και την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο, το θέμα έληξε για εμάς και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας.

Υπάρχει ο νόμος, που αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών καταθετών μεταξύ τραπεζών της ΕΕ και φορολογικών αρχών των κρατών –μελών. Πώς τον χρησιμοποιείτε αυτόν τον νόμο για πάταξη της φοροδιαφυγής;

O νόμος, προφανώς, είναι εργαλείο στα χέρια των φορολογικών αρχών. Οι τράπεζες και βεβαίως η Ελληνική Τράπεζα είμαστε σε ακτίνα απόλυτης συμμόρφωσης με την εθνική νομοθεσία, αλλά και τις κοινοτικές οδηγίες, που μας υποχρεώνουν να παραχωρούμε στις φορολογικές αρχές στοιχεία για τόκους πελατών, με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όμως, η συμμόρφωσή μας δεν περιορίζεται απλώς στις κοινοτικές οδηγίες, αλλά ανταποκρινόμαστε απόλυτα και με τους κανόνες για τη Φορολογική Συμμόρφωση, που σχεδιάστηκαν από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ (FATCA). Το 2018, βεβαίως, αναμένεται να γίνει και η ενοποίηση, η οποία θα αλλάξει πολύ το σκηνικό.

Προσβλέπετε σε λύση του κυπριακού; Πώς συνδέεται η λύση με την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη;

Η επανένωση του νησιού θα έχει πολλαπλασιαστικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Αυτήν την πεποίθηση έχω και προσωπικά, αλλά αυτό πιστεύουμε και ως Τράπεζα. Και είναι μια έντονη άποψη, την οποία συμμερίζονται και οι μεγαλομέτοχοι μας.

Υπάρχει μεγάλη διαφθορά στον οικονομικό τομέα στην Τουρκία και οι τράπεζες στα κατεχόμενα είναι συνδεδεμένες με την τουρκική οικονομία. Πώς θα γίνει διαχείριση αυτού του θέματος ή πρόκλησης από την ΕΚΤ ή και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, που υπόκειται σε ευρωπαϊκούς θεσμούς;

Όπως το αντιλαμβάνομαι, το τραπεζικό σύστημα θα εποπτεύεται στο σύνολο του από την ΕΚΤ. Αισθάνομαι ασφάλεια, διότι είμαστε μέλος της ΕΕ και ειδικά κάτω από την ομπρέλα της ευρωζώνης και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, γεγονός, που θα μας προστατεύσει από τέτοιες πρακτικές.

Υπάρχει ποτέ περίπτωση να εκποιήσετε την πρώτη κατοικία κάποιου πολίτη, ο οποίος δεν έχει κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο;

Αν αυτή η πρώτη κατοικία είναι σε τέσσερα οικόπεδα με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και 3-4 γερμανικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού στο γκαράζ; Και αν ο ιδιοκτήτης έχει εισοδήματα, αλλά στρατηγικά επιλέγει να μην με πληρώνει; Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι δεν θα εκποιήσω την πρώτη κατοικία! Βεβαίως, εσείς, πιθανόν να εννοείτε κάποιον δυσπραγούντα με πρώτη κατοικία χαμηλής αξίας και χωρίς εισοδήματα. Όλες αυτές οι περιπτώσεις καλύπτονται από τα πολλαπλά δίκτυα προστασίας, που θεσμοθέτησε η Βουλή. Αλλά και να μην καλύπτονται, δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεσπιτώσουμε κόσμο. Όταν υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές μπορεί να βρεθεί λύση.

Εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την πώληση των δανείων…

Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τον λαϊκισμό, τα γενικόλογα και τις υπερβολές και να πούμε τα εξής: Η πώληση δανείων, είναι μια συνήθης, καθημερινή και απολύτως φυσιολογική τραπεζική εργασία. Και, όπως όλα τα υπόλοιπα αυτονόητα που λείπουν από το κυπριακό οικονομικό μοντέλο, έλειπε και αυτό. Δάνεια αγοράζονται και πωλούνται καθημερινά στη δευτερογενή αγορά στο εξωτερικό και θα έλεγα πως η αγορά και η πώληση δανείων είναι σημάδι υγειούς τραπεζικού συστήματος. Είναι πολλοί οι λόγοι, που ένα τραπεζικό ίδρυμα θέλει να πωλήσει δάνεια. Κατ’ αρχήν απελευθερώνεται ρευστότητα για την τράπεζα. ‘Έπειτα, εξομαλύνεται ο ισολογισμός της και βεβαίως αυτό, της δίνει τη δυνατότητα να χορηγεί νέα δάνεια και να αιμοδοτεί την οικονομία. Είναι, όμως, σημαντικό να θεσμοθετηθεί σωστά η πώληση για να διασφαλίζονται πρωτίστως τα δικαιώματα του δανειολήπτη, αλλά και οι υποχρεώσεις του. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, παρερμηνεία και ιστορία συνομωσίας είναι ισχυρά πολιτικοποιημένη και επιφανειακή και ούτε καν θέλω να την σχολιάσω.

Και ο δανειολήπτης έχει να κάνει με τον νέο ιδιοκτήτη του δανείου;

‘Όχι απαραίτητα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο αρχικός δανειστής να διατηρήσει την “διαχείριση” του πελάτη. Στο εξωτερικό, όπου γίνονται αγοραπωλησίες δανείων, ο δανειολήπτης σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε αλλαγή.

Ο δανειολήπτης συνήψε το δάνειο με τη συγκεκριμένη τράπεζα. Με την Ελληνική, για παράδειγμα, υπέγραψε. Πώς η Ελληνική «μετακυλά» την υπογραφή/συμφωνία του δανειολήπτη κάπου αλλού, χωρίς την έγκριση του;

Όταν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του δανειζόμενου παραμένουν ίδια, τότε δεν υπάρχει καμιά διαφορά για τον δανειζόμενο. Πώληση δανείου, βεβαίως, δεν σημαίνει εκποίηση της περιουσίας, που είναι υποθηκευμένη για εξασφάλιση του δανείου. Πώληση δανείου, σημαίνει πώληση του εισπρακτέου.

Επειδή, η Κύπρος αντιμετωπίζει το γνωστό πολιτικό πρόβλημα, εκφράζονται φόβοι μήπως επιχειρήσουν τουρκικά συμφέροντα να «εισβάλουν» οικονομικά στο νησί.

Επαναλαμβάνω πως οι αγοραπωλησίες δανείων είναι μια πολύ φυσιολογική, συνήθης και καθημερινή τραπεζική εργασία. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, παρερμηνεία και ιστορία συνομωσίας περί εχθρών και φίλων είναι ισχυρά πολιτικοποιημένη και επιφανειακή και ούτε καν θέλω να την σχολιάσω.

[email protected]

Follow @AthanasiouTh

Keywords
τραπεζες, sigmalive, λύση, συμμετοχή, ebrd, κυπρος, αναδιαρθρωση, ΔΝΤ, νέα, ηπα, ΕΚΤ, βουλη, σημαίνει, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, ξανα, κοινωνια, υπουργειο εργασιας, το θεμα, ακινητα, αυτοκινητα, γνωση, δανεια, εθνικη, εργασια, εργαλεια, ηπα, θεμα, ισολογισμοι, ιχνος, καθημερινη, κοντρα, κυπρου, νησι, οικονομια, πλαισιο, ωρα, sigmalive, αγορα, απλα, βοηθεια, βομβα, γεγονος, γερμανικα, γινει, γινεται, γινονται, δανειο, δυνατοτητα, δυστυχως, διοικηση, δοθει, δοχεια, δικτυα, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εννοειτε, εξελιξη, ζητα, ιδια, υπομονη, ισχυει, θετικο, ιδρυμα, ισορροπια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυκλος, λύση, λογια, λογο, οικοπεδα, ομπρελα, πισινα, προβληματα, προσληψεις, σαφης, συμμετοχή, τμημα, τουρκια, υγιεις, υλοποιηση, φορολογικη, ασφαλεια, βηματα, δικαιωματα, ebrd, εφαρμογη, υπουργειο, ομαδες, πωληση, σημαίνει, τραπεζα, θελω να, θετικα, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα