Έιντε: Η ασφάλεια δεν είναι το σημαντικότερο στο Κυπριακό

Την άποψη ότι το ζήτημα της ασφάλειας δεν είναι πια το σημαντικότερο πρόβλημα του Κυπριακού, εξέφρασε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας.

Είπε ότι πλέον είναι αποδεκτό, πως θα υπάρξει λύση μόνο εάν και οι δύο κοινότητες αισθάνονται ασφαλείς.

Σε δηλώσεις του ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε πως δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση, αλλά γίνεται εξαιρετική δουλειά.

"Ειλικρινά, τολμώ να πω ότι δεν είναι πια το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κυπριακού".

Σε

άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι Λονδίνο, Αθήνα και Άγκυρα προετοιμάζονται για τη φάση κατά την οποία διεθνή ζητήματα θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να πει ποιό θα είναι το ακριβές αποτέλεσμα, όμως, υπάρχει θέληση, θετικό πνεύμα και έχει λάβει αρκετές διαβεβαιώσεις για το όλο θέμα μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε καταγράφεται πρόοδος στις συνομιλίες σε σημαντικά ζητήματα, όπως στο περιουσιακό.

Το νέο Σύνταγμα πρέπει ν’ απαντήσει κάποια παλιά ερωτήματα ανέφερε.

"Για παράδειγμα στο περιουσιακό. Φυσικά, και θα πρέπει να υπάρξει απάντηση στο περιουσιακό. Κόσμος έχασε περιουσίες και θέλει να γνωρίζει τι θα γίνει. Θ’ αποζημιωθούν; Θα τα πάρουν πίσω; Μπορούν να πάνε στα σπίτια τους; Η απάντηση είναι «ναι». Το περιουσιακό είναι ένα σημαντικό θέμα επί του οποίου καταγράφουμε πρόοδο".

Ερωτηθείς, εάν η έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, μετά και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικό μαχητικό, επηρεάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε απάντησε ως εξής.

"Η αίσθησή μου είναι ότι για την Κύπρο οι διεθνείς συνθήκες παραμένουν θετικές. Υπάρχει ισχυρή επιθυμία στην Ε.Ε. για υπέρβαση του διαχωρισμού στο νησί. Η Κύπρος είναι το μοναδικό μοιρασμένο μέλος της Ε.Ε.

και θέλουν να ξεπεράσουν αυτό το ζήτημα. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διαμηνύει καθαρά και σταθερά -κάτι που επανέλαβε πριν μερικές μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τσαβούσογλου- ότι είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο της. Το ίδιο και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις".

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε επανέλαβε ότι η σημερινή ευκαιρία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό είναι η καλύτερη που παρουσιάστηκε εδώ και δεκαετίες και ανέφερε γι' ακόμη μια φορά ότι τα άστρα έχουν πραγματικά ευθυγραμμιστεί.

"Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ένα μομέντουμ. Όμως, τα παράθυρα κλείνουν και οι χρονικές συγκυρίες περνούν. Επομένως, αξιοποιήστε τα τώρα".

Επανέλαβε τη θέση ότι η λύση του κυπριακού θα έχει οικονομικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες. Ανέφερε ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από τους υδρογονάνθρακες στο μέλλον, όμως, παρατήρησε ότι αυτά τα ζητήματα θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας διευθέτησης.Τέλος, παρατήρησε, πως, στόχος, είναι μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με το σύγχρονο σκεπτικό για τη διακυβέρνηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα