«Είμαστε ένα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι»

Με ηχηρά μηνύματα από τον Πρόεδρο Σίσι εγκαινιάστηκαν ταυτόχρονα τζαμί και ναός, παρουσία Δ.Συλλούη σε μια ιστορική μέρα για την Αίγυπτο.

Ως «εξαιρετικής σημασίας» χαρακτήρισε την ταυτόχρονη λειτουργία τεμένους και χριστιανικού ναού στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης

Συλλούρης, που παρευρέθη στα εγκαίνια την περασμένη Κυριακή. «Η αποδοχή της επίσημης πρόσκλησης από την κυβέρνηση της Αιγύπτου και η εκεί παρουσία μου υποδηλώνουν το άριστο των σχέσεών μας με την Αίγυπτο, σχέσεις που συμβάλλουν στη σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας», πρόσθεσε σε σχετικές δηλώσεις ο κ. Συλλούρης.

Σχολιάζοντας την παρουσία του Προέδρου της κυπριακής Βουλής στα εγκαίνια του μεγαλύτερου κοπτικού χριστιανικού ναού αλλά και του μεγαλύτερου τζαμιού της Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιανουαρίου από τον Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και τίμησαν με την παρουσία τους και άλλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς της Ελλάδας Παυσανίας Παπαγεωργίου (παρευρέθησαν επίσης ο Κόπτης Πατριάρχης Ταουάντρος Β’ και ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ Άζχαρ, Άχμεντ Ελ Τάγιεμπ), διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, τις προσπάθειες της Χώρας του Νείλου, που επιθυμεί να αποτελέσει χώρα-παράδειγμα προς μίμηση χριστιανών και μουσουλμάνων.

Το μήνυμα του Προέδρου

Μία μόνο μέρα μετά από απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε κοπτική εκκλησία στο Κάιρο, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τέλεσε τα εγκαίνια του μεγαλύτερου καθεδρικού ναού της Αιγύπτου, όπου από το 2013 -οπότε και ανετράπη ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι- έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, με στόχο κυρίως δυνάμεις ασφαλείας και εκκλησίες της χριστιανικής, κοπτικής μειονότητας. «Είμαστε και θα παραμείνουμε ένα», διαμήνυσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφερόμενος στους χριστιανούς και μουσουλμάνους της χώρας του. Χαρακτήρισε μάλιστα τα ταυτόχρονα εγκαίνια σαν «ένα δέντρο αγάπης», το οποίο «χρειάζεται ακόμα προσοχή και φροντίδα, ώστε οι καρποί του να μεταφερθούν από την Αίγυπτο σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στη συνέχεια, επικαλέστηκε δήλωση στην οποία προέβη ο πνευματικός ηγέτης της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας της Αιγύπτου, Πάπας Ταβάρδος, ότι «μια χώρα χωρίς εκκλησίες είναι καλύτερη από εκκλησίες χωρίς χώρα». «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του», είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, για να προσθέσει ότι η φράση του Πάπα Ταβάρδου βοήθησε τη χώρα του «όχι μόνο να διορθώσουμε αυτά που καταστράφηκαν, αλλά και να κτίσουμε 14 πόλεις». Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι οι Αιγύπτιοι οφείλουν να φροντίζουν τη χώρα τους με συνείδηση και ετοιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα