Είμαι εδώ για την καλύτερη Ε.Ε.

Οι έξι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής σε debate παραμονές της κάλπης, έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις στη βάση της ιδεολογίας τους, εκπροσωπώντας πολιτικές ομάδες, διαφορετικά πολιτικά χρώματα. Η συζήτηση έδειξε μια «πανευρωπαϊκή» αλήθεια: ότι τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά θέματα είναι πια αλληλοεξαρτώμενα, το ένα επηρεάζει το άλλο και, έτσι, ως ενιαίο σύνολο, μάς αφορούν πλήρως.

Ό,τι είδαμε στο debate των «έξι», το συναντούμε σε καθημερινή βάση στον δημόσιο διάλογο στην Κύπρο,

όπως διεξάγεται ανάμεσα στα κόμματα και στους υποψηφίους για τις Ευρωεκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Η αλληλεξάρτηση ανάμεσα στα εθνικά - τοπικά και τα ευρωπαϊκά θέματα προκύπτει από το γεγονός ότι σχεδόν το 80% της νομοθεσίας κάθε κράτους μέλους παράγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη να κάνουν τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις εθνικό δίκαιο και να το εφαρμόσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Το καλάθι της αλληλεξάρτησης περιέχει όλα τα αναγκαία στοιχεία, όπως για παράδειγμα, οι κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής που καθιερώνει το Συμβούλιο και ιδίως το Eurogroup και οι κανόνες τραπεζικής εποπτείας που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπρόσθετα, είναι για παράδειγμα οι πολιτικές για την Έρευνα-Διάσωση, οι εφαρμογές νέων κανόνων για την Πολιτική Προστασία, οι νομοθεσίες για την κατάργηση των πλαστικών, η προώθηση προγραμμάτων για τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων» από Δήμους, οι προϋποθέσεις για τους κανόνες υγιεινής στα εστιατόρια, οι προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων και των φαρμάκων κ.ο.κ.

Αυτό συνιστά το κλειδί για να κατανοήσουμε το πραγματικό νόημα που έχουν οι Ευρωεκλογές: δεν έχουμε, κατά κανόνα, θέματα αμιγώς κυπριακά και θέματα αμιγώς ευρωπαϊκά. Η αλληλοσύνδεση της τοπικής με την ευρωπαϊκή ατζέντα είναι πλέον πραγματικότητα και με βάση αυτή χρειάζεται να δώσουμε τη σημασία που πρέπει στις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου. Η αλληλεξάρτηση έχει επιτευχθεί χάρις στις προσπάθειες ετών, να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες το Ευρωκοινοβούλιο και έτσι, να έχει την ισχύ να νομοθετεί για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτή η κατάσταση πραγμάτων βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον πραγματικό κόσμο γύρω μας. Ωστόσο, οι αριθμοί έχουν άλλο περιεχόμενο, γι’ αυτό και «μιλούν»: ένα ποσοστό γύρω στο 50% δηλώνει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, ενώ το άλλο 50% πάει προς την αποχή. Αυτή η προσέγγιση δεν έχει εύκολη εξήγηση: μερικοί θεωρούν τις ευρωεκλογές ως κάτι απόμακρο, που αφορά μόνο τις Βρυξέλλες, κάτι, όμως, που βεβαιωμένα δεν ισχύει. Μερικοί πιστεύουν ότι οι ευρωεκλογές δεν αφορούν την καθημερινή μας ζωή, κάτι που, επίσης, βεβαιωμένα, δεν ισχύει.

Με βάση τη ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας, η συμμετοχή μας στις Ευρωεκλογές αποτελεί μια πολύ καλή απόφαση.

Αυτή τη φορά ψηφίζω. Είμαι εδώ για την καλύτερη ΕΕ!

Keywords
Τυχαία Θέματα