Ειδικός απαντά εάν επηρεάστηκε η ατμόσφαιρα της Κύπρου από τις εκρήξεις

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στην Κύπρο την ώρα των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού, με το ωστικό κύμα της δεύτερης μεγαλύτερης έκρηξης να γίνεται αισθητό στο νησί. 

Ανησυχία επικράτησε και αργότερα σχετικά με το εάν απελευθερώθηκαν επικίνδυνες ουσίες στην ατμόσφαιρα, καθώς επρόκειτο για έκρηξη σε αποθήκες όπου φυλαγόταν νιτρικό αμμώνιο το οποίο είχε κατασχεθεί το 2014. 

Μιλώντας στο SigmaLive

ο Ανώτερος Λειτουργός και Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε πως το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται ως λίπασμα, ωστόσο έχει χαρακτηριστικά που οι τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν για την κατασκευή βομβών. 

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον απελευθερώθηκαν επικίνδυνες χημικές ουσίες οι οποίες να έφτασαν στην Κύπρο, ανέφερε πως η περιοχή στην οποία σημειώθηκαν οι εκρήξεις απέχει πέραν των 200 χιλιομέτρων από την Κύπρο, ενώ την στιγμή των εκρήξεων η κατεύθυνση του αέρα ήταν σε αντίθετη φόρα και έτσι ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθεί οποιαδήποτε ουσία. 

Μέσα στους ρύπους που μετρούμε, είπε, η πιο συγγενής χημική ουσία με εκείνη των εκρήξεων, είναι τα οξείδια του αζώτου. 

Από την ώρα των εκρήξεων μέχρι και σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε αύξηση της ουσίας αυτής. 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στη Λάρνακα, η οποία είναι στην πιο κοντινή απόσταση με την περιοχή στην οποία σημειώθηκαν οι εκρήξεις, την ώρα που σημειώθηκαν το οξείδιο του αζώτου ήταν στο 10 ενώ σήμερα το πρωί ήταν στο 65, που αποτελεί ένα φυσιολογικό αριθμό. 

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Σκηνικό πολέμου στη Βηρυτό: Νεκροί και χιλιάδες τραυματίες (pics+vids)

Η σύλληψη στην Κύπρο μέλους της Χεζμπολάχ με νιτρική αμμωνία το 2015

Ζωντανή εικόνα από τη Βηρυτό: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας

Βηρυτός:Έξι χρόνια παρέμενε σε αποθήκη το φονικό φορτίο-Συγκλονίζουν μαρτυρίες

Keywords
Τυχαία Θέματα