Εγκρίθηκε το νέο συστημα διορισμών στην εκπαίδευση

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα το νομοσχέδιο για νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο εν λόγω νόμος προβλέπει ριζικές αλλαγές στον τρόπο διορισμών, καθώς πλέον θα λαμβάνονται υπόψη και οι γνώσεις, η εμπειρία και τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων.

Υπέρ του νομοσχέδιου τάχθηκαν 31 βουλευτές του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ,

ΕΥΡΩΚΟ και η Συμμαχία πολιτών ενώ τήρησαν αποχή 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ καθώς και ο Αντώνης Αντωνίου(ΔΗΚΟ) και οι Οικολόγοι.

Ιστορική χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής.

Με βάση το νέο νόμο, εισάγονται πλέον νέα κριτήρια και νέος τρόπος μοριοδότησης των υποψήφιων εκπαιδευτικών, για σκοπούς εγγραφής και κατάταξής τους σε σειρά προτεραιότητας στους νέους πίνακες διορισμού. Σημειώνεται ότι οι νέοι κατάλογοι διορισμών, θα ονομάζονται πλέον «πίνακες διορισίμων», προκειμένου να μην συγχέονται με τους υφιστάμενους «πίνακες διοριστέων».

Παράλληλα με το νομοσχέδιο υιοθετείται η γραπτή εξέταση στο γνωστικό αντικείμενο του πρώτου τίτλου σπουδών, ανάλογα με τον κλάδο ειδικότητας που ο υποψήφιος θα κληθεί να διδάξει με σημείο αναφοράς τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Επιπρόσθετα θα τυγχάνει διαχείρισης η βαρύτητα των κριτηρίων μοριοδότησης κατά τρόπο που να μην αδικούνται οι παλαιότεροι και να δίνονται ευκαιρίες και στους νέους άριστους αποφοίτους Πανεπιστημίων.

Αναλυτικά, τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη των υποψηφίων στον Πίνακα Διορισίμων, διαμορφώνονται ως εξής:

Γραπτή εξέτασηΠρόσθετα σχετικά ακαδημαϊκά προσόνταΕκπαιδευτική προϋπηρεσίαΈτος κατάθεσης πρώτου πτυχίουΒαθμός πρώτου πτυχίουΥπηρεσία στην Εθνική Φρουρά.

Ο τρόπος μοριοδότησης των εκπαιδευτικών

Με βάση το νέο νόμο, η γραπτή εξέταση θα χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα περιλαμβάνεται εξέταση επί του γνωστικού αντικειμένου των αναλυτικών προγραμμάτων στον κλάδο και στην ειδικότητα του υποψηφίου, η οποία θα μοριοδοτείται με ποσοστό μέχρι 32%.

Στο δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνεται εξέταση δεξιοτήτων του υποψηφίου, η οποία θα μοριοδοτείται με ποσοστό μέχρι 10% και στο τρίτο μέρος θα περιλαμβάνεται εξέταση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία θα μοριοδοτείται με ποσοστό μέχρι 8%.

Η συνολική μοριοδότηση της γραπτής εξέτασης θα ανέρχεται μέχρι το ποσοστό του 50%.

Επίσης μοριοδοτούνται και άλλα κριτήρια, όπως ο βαθμός του πρώτου τίτλου σπουδών, τα πρόσθετα μεταπτυχιακά προσόντα, η εκπαιδευτική προϋπηρεσία, το έτος κατάθεσης του πρώτου τίτλου σπουδών και τη υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά.

Όσον αφορά στο βαθμό του πρώτου τίτλου σπουδών, η μοριοδότηση του «άριστα» ή ισοδύναμου βαθμού θα είναι 8%, το «λίαν καλώς» θα μοριοδοτείται με 6% και το «καλώς» θα μοριοδοτείται με 4%.

Για την ένταξη ενός υποψηφίου σε έναν πίνακα διορισίμων μοριοδοτείται μόνο ένας τίτλος σπουδών, με μέγιστη μοριοδότηση το ποσοστό του 8%.

Σε σχέση με τα πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα, η κατοχή διδακτορικού τίτλου PhD θα μοριοδοτείται με 9%, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου ΜΑ ή MSc με 6% και η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος με 2%.

Το δεύτερο πτυχίο, το οποίο να θεωρείται ως πρόσθετο ακαδημαϊκό προσόν το οποίο θα μοριοδοτείται με 6% ενώ η θητεία στην Εθνική Φρουρά θα μοριοδοτείται με 3%.

Η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση επεκτάθηκε μέχρι το 2027, από το 2022 που προνοούσε εξ αρχής το νομοσχέδιο.

Με βάση το νέο νόμο, από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως την 31η Αυγούστου 2027 θα γίνονται διορισμοί των υποψηφίων, οι οποίοι έχουν σειρά προτεραιότητας τόσο στους πίνακες διοριστέων όσο και στους πίνακες διορισίμων. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2027 όμως καταργούνται οι πίνακες διοριστέων και όλοι οι διορισμοί θα γίνονται με βάση τους πίνακες διορισίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα