Εγκρίθηκε η έκθεση Θεοχάρους από το Ευρωκοινοβούλιο

Η στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών επιλύει προβλήματα της ΕΕ και η καταπολέμηση της φτώχειας περιορίζει τα προβλήματα μετανάστευσης και ανθρωπιστικών κρίσεων, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων έκθεση της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους που εγκρίθηκε την Τρίτη από την ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Η έκθεση με τίτλο "Ο ρόλος των Τοπικών Αρχών στις Αναπτυσσόμενες Χώρες για τη συνεργασία για την ανάπτυξη’’ εγκρίθηκε με 556 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 65 αποχές.

Η έκθεση αναφέρεται στο ρόλο των Τοπικών Αρχών και υπογραμμίζει τη σημασία

των παραγόντων που τις συνιστούν, για μια αποτελεσματική αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ. Αναφέρεται επίσης στους μηχανισμούς με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τις Τοπικές Αρχές των αναπτυσσόμενων χωρών, για την υλοποίηση των προγραμμάτων ανάπτυξης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να ασκήσει θετική πολιτική στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού με τις αναπτυσσόμενες χώρες, γνωρίζοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων στις χώρες αυτές, μάς απαλλάσσει από πολλά προβλήματα εντός της ΕΕ όπως είναι τα συνεχή μη ελεγχόμενα και επικίνδυνα για τους ίδιους, κύματα των μεταναστών.

Ανέφερε επίσης ότι η ενίσχυση του ρόλου των Τοπικών Αρχών είναι σημαντική και συναρτάται με ένα βελτιωμένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον για την εφαρμογή των στόχων της χιλιετίας (Millennium Development Goals).

Όπως σημείωσε η κ. Θεοχάρους, οι στόχοι αυτοί είναι σημαντικοί για τη μείωση της φτώχειας και την βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών, σε κάθε περιοχή, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα και εκεί όπου υπάρχουν συγκεντρωμένοι και σε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμοί, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Μεταξύ άλλων στην έκθεση τονίζεται ότι η ανάπτυξη προέρχεται από τη βελτίωση των μηχανισμών δράσης των Τοπικών Αρχών και προκύπτει μέσα από τις αρχές της τοπικής υπευθυνότητας και της ικανότητας που πρέπει να έχουν οι Τοπικές Αρχές για να επιτυγχάνουν προκαθορισμένους στόχους.

Υπογραμμίζεται ακόμη η ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας, αύξησης των ελέγχων και συνεπώς περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς.

Η κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες του Κέντρου είναι σημαντικές και ουσιώδεις όταν παρέχουν αποτελεσματική λειτουργία μέσω των Τοπικών Αρχών και έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας της κοινωνικής ανισότητας με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, πρέπει να παραχωρούνται εκεί και όπου επιβάλλεται περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες προς τις Τοπικές Αρχές, ειδικότερα στις μεγάλες σε έκταση χώρες για σκοπούς αποκέντρωσης και αποτελεσματικής διοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα