Έγκριση στη «βουλή» της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας»

Για δύο ακόμη χρόνια επέκτεινε η «βουλή» στα κατεχόμενα, στην τελευταία συνεδρία της σήμερα, πριν τις «βουλευτικές εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου, τη λειτουργία της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας», εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία τη σχετική «νομοθεσία».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην "ολομέλεια" έγινε συζήτηση επί του θέματος με τον «βουλευτή» του ΚΚΔ, Χουσεϊν Ανγκολεμλί υποστήριξε ότι με την ίδρυση αυτής της «επιτροπής» βρέθηκε ο τρόπος για τους Ε/κ να προσφεύγουν για την περιουσία τους στο «βορρά», ωστόσο σε πολλούς Τ/κ, που έχουν πόντους με βάση το σύστημα ίσης αξίας (για

περιουσία που άφησαν στις ελεύθερες περιοχές παίρνουν ισότιμης αξίας «κρατική» γη στα κατεχόμενα) δεν τους έχει δοθεί τίποτα.

Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, επέστησε την προσοχή στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ιωάννου για την «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», λέγοντας ότι η νέα «βουλή» θα πρέπει να συζητήσει άμεσα μετά τον σχηματισμό της τρόπους συντόμευσης των διαδικασιών εξέτασης των προσφυγών Ε/κ και το θέμα της χρηματοδότησής της. Θεωρεί, είπε, ότι σύντομα μπορεί να βγει μια απόφαση από το ΕΔΑΔ που θα χαρακτηρίζει την εν λόγω «επιτροπή» ως μη επαρκές εσωτερικό ένδικο μέσο. Αυτό, συνέχισε, θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και τους συγγενείς κλάδους των κατασκευών και του τουρισμού.

Δεν μπορούμε να είμαστε εκτός διεθνούς δικαίου, όπως έπραξε η Τουρκία, και εμείς θα πρέπει να εναρμονιστούμε με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, δήλωσε από την πλευρά του ο Μεχμέτ Τσακιτζί, «βουλευτής» και Πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Σωτηρίας, που κατέρχεται στις «βουλευτικές» σε συνεργασία με το ΚΕΚ του Ιζέτ Ιζτζιάν.

Αφού κατηγόρησε τους Ε/κ και την Ελλάδα για «τον πόνο και τους πολέμους σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή», ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ζορλού Τορέ συνέδεσε και αυτός το θέμα της «επιτροπής» με όσους Τ/κ έχουν πόντους στο σύστημα ίσης αξίας αλλά δεν τους έχει δοθεί καμία περιουσία, λόγω εμποδίων στο «σύνταγμα» και κάποιων «διαταγμάτων».

Ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του ΔΚ, μιλώντας επίσης στην "ολομέλεια", είπε ότι η ομοσπονδία σύμφωνα με τις Συμφωνίες Κορυφής 1977-1979 δεν μπόρεσε να επιτευχθεί εξαιτίας των Ε/κ και το κόμμα του έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη «νομοθεσία» που διέπει την εν λόγω «επιτροπή» πρόσθεσε λέγοντας, ότι ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ραούφ Ντενκτάς, είχε διατυπώσει την άποψη πως σε αυτή την «επιτροπή» έπρεπε να μπορούν να προσφεύγουν και οι Τ/κ, αλλά τότε δεν είχε γίνει αποδεκτή.

Αναφερόμενος σε όσους αποζημιώθηκαν, μέσω των προσφυγών τους, από την «επιτροπή», ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ήταν 81 άτομα το 2013, 73 το 2014, 29 το 2015, 39 το 2016 και 60 το 2017. Χρειάζονται μεγάλα ποσά χρηματοδοτήσεων, συμπλήρωσε ο Ντενκτάς, λέγοντας ότι με τον χρόνο θα φανεί ότι "αυτός ο κόμπος δεν μπορεί να λυθεί", και στην επικαιρότητα θα έρθει το σύστημα διεθνών αποζημιώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα