Εγκαινιάστηκε το μουσείο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού

Σε εορταστικό κλίμα και υπό τους ήχους καρναβαλίστικων τραγουδιών εγκαινιάστηκε, το βράδυ της Κυριακής, το μουσείο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, που βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης».

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων, στην παρουσία της βασιλικής οικογένειας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι ένα όραμα πολλών ανθρώπων και πολλών χρόνων γίνεται πραγματικότητα και υλοποιείται μια οφειλή προς

δεκάδες επιφανείς πολίτες που έγραψαν την ιστορία του καρναβαλιού της πόλης.

Υπογραμμίζοντας ότι το καρναβάλι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης και της ιδιοσυγκρασίας των Λεμεσιανών, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως «βασικός σκοπός του μουσείου του Λεμεσιανού Καρναβαλιού είναι να συμβάλει στη διάσωση της ιστορίας του καρναβαλιού και στην ανάδειξη της σημασίας του στην ιστορία της Λεμεσού». Ταυτόχρονα, συνέχισε, στοχεύει να προσελκύσει τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τους επισκέπτες της πόλης για να γνωρίσουν αυτή τη σημαντική πτυχή της πόλης.

Αφού εξήγησε το σκεπτικό της δημιουργίας του μουσείου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ότι η μουσειολογική προμελέτη κατέληξε σε πρόταση για τρεις βασικές θεματικές ενότητες, που αφορούν στην ιστορία του Καρναβαλιού, στο Καρναβάλι του σήμερα και στο διαδραστικό εργαστήρι.

Ο Νίκος Νικολαΐδης ανέλυσε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις ανάγκες του έργου, προσθέτοντας ότι το συνολικό του κόστος, με μελέτες, οικοδομικές εργασίες και εξοπλισμό, ανήλθε στο 1,7 εκατομμύρια ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

«Το μουσείο που παραδίνουμε σήμερα είναι ένα ζωντανό μουσείο και θα είναι συνεχώς εξελισσόμενο, ακριβώς όπως και το Λεμεσιανό Καρναβάλι. Και θα συνεχίσει να καταγράφει την ιστορία του Καρναβαλιού όπως αυτή θα γράφεται στην πορεία του χρόνου από τις χιλιάδες καρναβαλιστές της πόλης μας», συμπλήρωσε.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εγκαινίων συμμετείχε η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού, οι μαζορέτες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών και οι μαζορέτες Λεμεσού, ενώ ακολούθησε ξενάγηση και καρναβαλίστικο πάρτι με μουσική από DJ.

Tο μουσείο αποτελείται από δυο ορόφους με εκθέματα και αίθουσες εργαστηρίων, ενώ στην οροφή θα λειτουργεί καφετέρια. Πολλά από τα κειμήλια, φωτογραφίες, βίντεο και στολές, εξασφαλίστηκαν από το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, από ιδρύματα, οργανισμούς αλλά και απλούς πολίτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εγκαινιάστηκε, Λεμεσιανού Καρναβαλιού,egkainiastike, lemesianou karnavaliou