Εγκαίνια για το Πράσινο Σημείο Στροβόλου

Το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων εγκαινίασε σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου, ένα από τα οκτώ Πράσινα σημεία που βρίσκονται στην Επαρχία Λευκωσίας, το Πράσινο Σημείο Στροβόλου. Τα εγκαίνια έγιναν στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κύριου Κώστα Καδή, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγόριου, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό, του Προέδρου του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων

και Δήμαρχου Στροβόλου κύριου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων, Δήμαρχος Στροβόλου κύριος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στα εγκαίνια του Πράσινου Σημείου Στροβόλου. Συγκεκριμένα ο κύριος Παπαχαραλάμπους ανέφερε:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στα εγκαίνια του Πράσινου Σημείου Στροβόλου, ενός εκ των οκτώ Πράσινων Σημείων της Επαρχίας Λευκωσίας, που τέθηκαν σε λειτουργία από τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Οικιακών Αποβλήτων».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Στροβόλου αναφέρθηκε για την επιλογή της τοποθεσίας του Πράσινου Σημείου Στροβόλου, το οποίο βρίσκεται σε ένα νευραλγικό σημείο για την επαρχία Λευκωσίας, όπως ανέφερε και ο ίδιος:

«Με την επιλογή αυτού του νευραλγικού σημείου, το Πράσινο Σημείο Στροβόλου έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους δημότες Στροβόλου, αλλά επίσης συμπολίτες μας από τις περιβάλλουσες περιοχές.

Πέραν του Πράσινου Σημείου Στροβόλου, τα υπόλοιπα επτά Σημεία λειτουργούν στην περιοχή Εργατών, Κοκκινοτριμιθιάς, Περιστερώνας, Αστρομερίτη, Ληνού, Αλάμπρας και Μαλούντας. Προσεχώς θα λειτουργήσει και Κινητό Πράσινο Σημείο. Όλα τα Πράσινα Σημεία είναι στελεχωμένα με έμπειρο προσωπικό. Τη διαχείριση των Πράσινων Σημείων έχει αναλάβει η εταιρεία Citipost μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού που διενεργήθηκε από το Συμβούλιο. (Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεση ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Λευκωσίας). Λόγω της χωρικής και πληθυσμιακής έκτασης της Επαρχίας Λευκωσίας, οι ανάγκες είναι μεγάλες και ο αριθμός των σημείων μικρός. Για τον λόγο αυτό, οι προσπάθειές μας τους τελευταίους μήνες έχουν προσανατολιστεί και εντατικοποιηθεί, προκειμένου το Κράτος να δημιουργήσει ικανοποιητικό αριθμό Πράσινων Σημείων - σταθερών και κινητών -με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας».

Μεταξύ άλλων ο κύριος Παπαχαραλάμπους τόνισε τη σημαντικότητα των Πράσινων Σημείων:

«Τα Πράσινα Σημεία έρχονται να δώσουν λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τον τόπο μας επί δεκαετίες, την παράνομη και ανεξέλεγκτη ρίψη οικιακών αποβλήτων. Αποτέλεσμα, δυστυχώς, μίας άσχημης νοοτροπίας μερίδας συμπολιτών μας, που συνειδητά, και γνωρίζοντας το παράνομο των πράξεών τους, επιλέγουν να εναποθέτουν τα οικιακά τους απόβλητα σε άδεια οικόπεδα, χωράφια, πεζοδρόμια, μπροστά από Σχολεία και από αυλές ανυποψίαστων συμπολιτών μας, ακόμα και μέσα σε δημοτικά πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους».

Με τη σειρά του ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Κώστας Καδής εξήρε τη σημαντικότητα των Πράσινων Σημείων και πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Πραγματικά είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια του Πράσινου Σημείου στον Στρόβολο. Θεωρώ απαραίτητο να τονίσω ότι συμμερίζομαι αυτά που είπε ο Δήμαρχος Στροβόλου ως προς την ανάγκη της σωστής λειτουργίας των Πράσινων Σημείων, ως προς το κενό που έρχονται να καλύψουν, ως προς την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά ιδιαίτερα και των πολιτών, ούτως ώστε αυτές οι σημαντικές υποδομές, οι οποίες τίθενται στην υπηρεσία του κοινού να αξιοποιούνται αποτελεσματικά.

Το θέμα της αξιοποίησης των οικιακών αποβλήτων είναι μια τεράστια πρόκληση και για το Υπουργείο και για τις Δημοτικές Αρχές, αλλά και για όλους τους πολίτες και θεωρώ ότι μέσα από μια καλή συνεργασία μπορούμε να εφαρμόσουμε τις σωστές λύσεις.

Η λειτουργία του Πράσινου Σημείου που εγκαινιάζουμε σήμερα, αλλά και ευρύτερα η λειτουργία των Πράσινων Σημείων στον τόπο μας, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, μιας στρατηγικής η οποία αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη για τη μείωση παραγωγής των αποβλήτων, την προώθηση της χωριστής συλλογής τους, την επαναχρησιμοποίηση τους, την ανακύκλωση, αλλά και τον περιορισμό της ταφής τους.

Η επίτευξη των στόχων αυτών απαιτεί αποτελεσματικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, με κύριο μέλημα τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας και της επίτευξης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη διαχείριση των αποβλήτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα