Εγένετο Brexit – Ξεκινά η επίσημη διαδικασία

Στις ράγες μπαίνει και επίσημα από αύριο, 19 Ιουνίου - όπως είχε συμφωνηθεί - η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μια μακρά διαπραγμάτευση, η οποία θα διαρκέσει - βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, 21 μήνες, μέχρι το τέλος του Μάρτιου του 2019, οπότε και θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Φιλική και ταυτόχρονα αυστηρή θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και

Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα

''Το Brexit δεν θα είναι ούτε σκληρό, ούτε ήπιο, αλλά φιλικό και αυστηρό'', ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Επισήμανε, παράλληλα, ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και αυτό της ΜΗ σύναψης συμφωνίας στον καθορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι,''Όλες οι πιθανές επιλογές για τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν ανοικτές. Όλα τα σενάρια βρίσκονται επι τάπητος, συμπεριλαμβανομένου και του να μην καταλήξουμε σε συμφωνία ως τις 29 Μαρτίου 2019. Αλλά, δεν είναι αυτό που προτιμάμε. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να διατηρήσουν μια στενή σχέση με το Λονδίνο σε όλα τα πεδία''.

Η διατήρηση, άλλωστε, των ισχυρών δεσμών της Βρετανίας με την Ένωση της Γηραιάς Ηπείρου αποτελεί ζητούμενο για τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας επιθυμεί μια έξοδο που θα υποστηρίζει την εργασία και τις επενδύσεις.

''Όταν μιλάω για Brexit, το οποίο στηρίζει τις βρετανικές θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις της χώρας, εννοώ ένα Brexit, που θα διασφαλίζει ότι θα μεταβούμε απρόσκοπτα από την τελωνειακή ένωση, σε μια νέα συμφωνία στο μέλλον, η οποία θα συνεχίσει να επιτρέπει την ροή των βρετανικών αγαθών, όχι μόνο χωρίς δασμούς, αλλά χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία", είπε ο Φίλιπ Χάμοντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, είναι αντίθετη με την συζήτηση οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας, προτού σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, ενώ η Βρετανία ζητεί ταυτόχρονη διαπραγμάτευση.

Παρόλα αυτά, πολλά είναι τα ερωτήματα που αιωρούνται γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Λονδίνο.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, Βουλευτές και Υπουργοί του Συντηρητικού Κόμματος προειδοποιούν ότι η Τερέζα Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με σχέδιο ανατροπής της εάν δεν τηρήσει τη δέσμευσή της για σκληρό Brexit.

Κάνουν, μάλιστα, λόγο για πραξικόπημα ''εν μια νυκτί'', εάν παρατηρηθεί η όποια προσπάθεια παραμονής της χώρας στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.

Η ημερησία διάταξη του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων αναμένεται - σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν - να επικεντρωθεί στα δικαιώματα των πολιτών, τη διευθέτηση των χρηματοοικονομικών εκκρεμοτήτων, τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και άλλα θέματα του διαζυγίου.

Εξαιρετική εξέλιξη, παρότι απίθανη, θεωρούν μια ανάκληση της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση, Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή, όσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

''Ο δρόμος είναι ανοικτός στους Βρετανούς να αλλάξουν γνώμη και να ξαναγίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, δεν θα υπάρξουν πλέον ειδικές ρυθμίσεις ή εκπτώσεις'', είπε ο Γκί Φερχοφστάτ.

Ο Βέλγος διαπραγματευτής ζήτησε, επίσης, από τη Βρετανία να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στη χώρα μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα