Ευκαιρίες λόγω Ουκρανικού βλέπει καθηγητής πανεπιστημίου του τουρκικού στρατού

Μέλος του πανεπιστημίου του τουρκικού στρατού θεωρεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καλλιεργεί το κατάλληλο έδαφος για την προβολή των τουρκικών συμφερόντων στην Μαύρη Θάλασσα και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.



Δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Μεχμέτ Οζκάν, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επωφεληθεί από την αναμέτρηση στα ουκρανικά εδάφη για να εξασφαλίσει διπλωματικά κέρδη στον άξονα Ευρώπης-Ρωσίας. Τις απόψεις του Τούρκου ακαδημαϊκού αναπαράγουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα

με την ενημερωτική ιστοσελίδα «Χαμπέρ 7», από την οπτική γωνία του κ. Οζκάν, με το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έλαβαν χώρα τρεις σημαντικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ρωσία. Πρώτον, εντατικοποιήθηκε η κριτική προς την ρωσική κυβέρνηση και οι ουκρανικός λαός συσπειρώθηκε πίσω από την κυβέρνηση της χώρας. Δεύτερον, η Ευρώπη ένωσε τις δυνάμεις της και ύψωσε την φωνή της κατά την Ρωσία. Τέλος, η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της επανάληψης των αρνητικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν.

«Ο Πούτιν (κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος) με το επόμενο Αφγανιστάν. Εάν οι δυτικές χώρες θέλουν πραγματικά να αποδυναμώσουν τον Πούτιν και τη Ρωσία, πρέπει να προσπαθήσουν να μετατρέψουν (την εισβολή στην Ουκρανία) σε μια επιχείρηση με υψηλό κόστος για τον Πούτιν», εκτιμά ο Τούρκος μελετητής.

Οι «ευκαιρίες» της Τουρκίας

Στα πλαίσια των προαναφερόμενων, και χαρακτηρίζοντας την Γερμανία και την Τουρκία ως «δυο χώρες-κλειδιά» στην κρίση της Ουκρανίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, φέρνει στο προσκήνιο δυο εισηγήσεις, οι οποίες έχουν ως αποδέκτη την τουρκική κυβέρνηση. «Η Άγκυρα θα πρέπει να επιμείνει στην διαμεσολάβηση. Ωστόσο επειδή αυτή η διαμεσολάβηση από τώρα και στο εξής θα σημαίνει απελευθέρωση του Πούτιν από την δική του δύσκολη θέση, η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει από την Ρωσία να δεσμευτεί ότι θα εγκαταλείψει ορισμένες πολιτικές της στην Συρία και την Λιβύη», αναφέρει ο Τούρκος ακαδημαϊκός.

Προσθέτει ότι «σε αυτή την προσπάθεια, η Τουρκία θα πρέπει επίσης, να κάνει μια κίνηση μέσω του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου, να ξεκινήσει συζήτηση για την κατάσταση στον Εύξεινο Πόντο και την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και να ασκήσει πρόσθετη πίεση στη Ρωσία. Η Δύση θα υποστηρίξει επίσης αυτή τη διαδικασία».

Ο κ. Οζκάν χαρακτηρίζει επίσης την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «μια σοβαρή ευκαιρία για να εξασφαλίσει η Τουρκία παραχωρήσεις από την Δύση».

Ο καθηγητής Οζκάν διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο το 2016 αντικατάστησε την στρατιωτική ακαδημία και τις στρατιωτικές σχολές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας είναι ένα στρατιωτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ιδρύθηκε στις 31 Ιουλίου 2016 και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΑΜ Ουκρανίας: Μυστικά σχέδια μάχης της ρωσικής εισβολής για πόλεμο 15 ημερών

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα