Εφιάλτης στα τουρκικά πρωτοσέλιδα στον απόηχο του κραχ

Σε δύο παράλληλα σύμπαντα σήμερα ο τουρκικός τύπος, όσον αφορά το μεγάλο νομισματικό σοκ που βίωσε χθες και συνεχίζει να βιώνει και σήμερα η Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Η νέα κατάρρευση της λίρας βυθίζει τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση

Σοζτζού - Οδηγούμαστε σε καταστροφή

Τζουμχουριέτ - Πέταξαν το λαό στη φωτιά και τον περιγελούν

Καράρ - Ημέρα Εφιάλτης! - Το τουρκικό νόμισμα έγινε γραμματόσημο

Στο φιλο-κυβερνητικό

τύπο δεν γίνεται καμία σχεδόν αναφορά στην απότομη καθίζηση της τουρκικής λίρας και τις επιπτώσεις της στην τουρκική κοινωνία.

Αντίθετα, ο αντιπολιτευτικός τύπος κάνει λόγο για «καταστροφή» και «ημέρες εφιάλτη» στην Τουρκία.

Απώλειες 73% της τουρκικής λίρας το 2021

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 73% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, ενώ μόνο από την καθίζηση της 23ης Νοεμβρίου 2021, περίπου 100 χιλιάδες πλούσιοι με καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στις τράπεζες έγιναν εκατομμυριούχοι.

Ενώ την ίδια ώρα, εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες που είχαν χαμηλό εισόδημα και σταθερούς μισθούς συνθλίβονται.

Δολάριο και ευρώ κινούνται και σήμερα ανοδικά

Η τουρκική λίρα γνώρισε χθες μια από τις πιο σκληρές υποτιμήσεις έναντι του δολαρίου, αλλά και σήμερα το πρωί συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τις 13 λίρες, ενώ το Ευρώ/TL βρίσκεται στα επίπεδα των 14,76. Η τιμή του γραμμαρίου του χρυσού κυμαίνεται μεταξύ 730-740 λιρών.

Η άνοδος του δολαρίου φέρνει αύξηση στις τιμές των καυσίμων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε το Bloomberg από πηγές του κλάδου, αναμένεται τα μεσάνυχτα αύξηση 1 λίρας στη βενζίνη, 1 λίρας στο πετρέλαιο ντίζελ και 65 γρόσια στο υγραέριο.

Για να ισχύει η αύξηση αναμένεται η έγκριση των εξουσιοδοτημένων φορέων.

Ελλείψεις σε 650 φάρμακα

Οι φαρμακοβιομηχανίες σταμάτησαν να προμηθεύουν φάρμακα στα φαρμακεία και πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς, δεν μπορούν να βρουν φάρμακα.

Ο Πινάρ Σεκέρ Οζτζάν, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε σχεδόν 650 φάρμακα.
«Ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως για τον καρκίνο, τα αντικαταθλιπτικά, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο δεν μπορούν να βρεθούν λόγω της αύξησης των τιμών. Τα παιδιά χρησιμοποιούν συχνά παυσίπονα και φάρμακα για πυρετό και κρυολογήματα. Φάρμακα για τη γρίπη δεν είναι διαθέσιμα», σημειώνει.

Κρούουν τον κώδωνα οι οικονομολόγοι

«Από σήμερα, η Τουρκία είναι μία από τις τρεις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο (οι άλλες δύο είναι η Βενεζουέλα και η Αργεντινή)», σύμφωνα με τον Τούρκο οικονομολόγο, Μαχφί Εϊλμέζ.

«Φαίνεται ότι έχουμε μπει σε βαθύτερη κρίση από το 2001», υποστηρίζει ο Τούρκος οικονομολόγος, Γιαλτσίν Καράτεπε.

Αίσθηση προκαλεί ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο Ζουλφί Ντεμιρμπάγ, ο οποίος έδωσε μερικές… πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης στον ψηφοφόρο του.

«Εκεί που τρώμε δύο κιλά κρέας το μήνα, μπορούμε να αρχίσουμε να τρώμε μισό κιλό. Αντί για δύο κιλά ντομάτες, να αγοράζουμε μόνο δύο», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο βουλευτής, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Στους δρόμους πολίτες για την κατρακύλα της οικονομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα