Εφιαλτικό τριήμερο για τράπεζες

Ο σχετικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε ζημιές της τάξης του 44%Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής μέχρι χθες υπέστη ζημιές ύψους 15,4%Ισχυρές πιέσεις και εφιαλτικά νούμερα σε ό,τι αφορά την πτώση των μετοχών των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, συνεχίζει να προκαλεί η αλλαγή της κυβερνητικής φρουράς στην Ελλάδα στο Χρηματιστήριο

Αθηνών. Μάλιστα, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, ο τραπεζικός δείκτης κατέρρευσε, κυριολεκτικά, αφού μέσα σε τρεις συνεδριάσεις κατέγραψε ζημιές 44%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής μέχρι χθες υπέστη ζημιές ύψους 15,4%.

Η χθεσινή ημέρα, μάλιστα, ήταν η χειρότερη από τις τρεις, αφού το ΧΑ κατέγραψε πτώση 9,24% με τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται απότομα στις 711,3 μονάδες, σε επίπεδα που θύμιζαν τις ημέρες αβεβαιότητας του Σεπτεμβρίου 2012, λίγους μήνες μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που ακόμα δεν είχε βρει τον βηματισμό της. Μεγάλη πτώση, εξάλλου, κατέγραψαν κι οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω αρνητικού κλίματος στην αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται πάνω από το 16%.Εξοργισμένη συμπεριφοράΣύμφωνα, πάντως, με τον οικονομικό τύπο το ΧΑ χθες «βίωσε μιαν από τις πιο εξοργισμένες συμπεριφορές των επενδυτών του, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από ανελέητες εντολές πωλήσεων, ενώ ο όγκος αυτών θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν υπήρχε τουλάχιστον μία μικρή μερίδα αισιόδοξων επενδυτών για να κάνει ''bid''». Αντίθετα, οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση sell off, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Ειδικότερα, όπως έχει αναφερθεί, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε πέραν του 43%, ενώ σε όρους κεφαλαιοποίησης χάθηκαν πάνω από 7,5 δις ευρώ στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank.

Όπως ανέφερε ο οικονομολόγος-αναλυτής Τάκης Ζαμάνης από τη Beta Χρηματιστηριακή, «το περιβάλλον ήταν πολύ αρνητικό. Μετά τις πρώτες δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά, επικράτησε ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Οι επενδυτές, φοβούμενοι χειρότερες εξελίξεις, προτίμησαν ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα να μειώσουν το ρίσκο τους. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος των τραπεζών, καθώς οργιάζουν οι φήμες για αλλαγές διοικήσεων, και άλλες κινήσεις».

Επίσης, οι πρώτες εξαγγελίες περί παγώματος των ιδιωτικοποιήσεων τροφοδότησαν τη χθεσινή πτώση, αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές, που βλέπουν πλέον την τεχνική εικόνα του ταμπλό να έχει επιδεινωθεί σφόδρα. Υπό τον φόβο της κρατικοποίησης και καθώς στη ΔΕΗ είχε τιμολογηθεί μεγάλο μέρος από την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, η μετοχή «κατέρρευσε» στο 17,79% στη μέση της συνεδρίασης για να κλείσει στο -13,93%.Καμπανάκι από Standard &Poor'sΣε μια άλλη εξέλιξη, το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας προανήγγειλε ο οίκος Standard &Poor's, θέτοντας την αξιολόγηση της χώρας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές (credit watch negative). Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πως κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με το πλαίσιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της.

«Αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία», προειδοποιεί ο οίκος και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό τοποθετήσαμε την αξιολόγηση ‘Β/Β’ της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Credit Watch Negative. Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσουν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.Αισιόδοξος ο ΒαρουφάκηςΚI ενώ οι πιέσεις προς την Ελλάδα και τα μηνύματα σε σχέση με τις αξιώσεις της για διαγραφή του χρέους της οδηγούν τον νέο Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στον προγραμματισμό σειράς επαφών με τους εταίρους της χώρας για μια «συμφωνία-γέφυρα» με το παλιό Πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία. Αυτό, όπως πρόσθεσε, θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια, θα προωθήσει τη μεταρρύθμιση της χώρας και θα βάλει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης υπέδειξε πως στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα, υπήρξε συμφωνία σε πολλά και υπάρχει κοινός τόπος.

«Επίσης, υπήρξε κοινή δέσμευση να αποδομηθεί το αφήγημα περί μονομαχίας και απειλών μεταξύ Ευρώπης και κυβέρνησης και το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. Διότι, η κρίση από το 2010 στην Ευρώπη, είχε μόνο θύματα και χαμένους. Την Παρασκευή», πρόσθεσε, «θα μπουν οι βάσεις για την αποδόμηση αυτού του κλίματος». Τόνισε, ταυτόχρονα, πως η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις και την κάλεσε να αποφεύγει τα τελεσίγραφα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «είμαστε σε καλό δρόμο με τους εταίρους, που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα για μια νέα ευκαιρία και μια επανεκκίνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα