Εφέσεις αιτούντων άσυλο: Χωρίς στέγη οι Δικαστές που ενέκρινε το Υπουργικό

Άστεγοι παραμένουν οι πέντε νέοι δικαστές, για τους οποίους το κονδύλι εγκρίθηκε εδώ και μήνες από το Υπουργικό Συμβούλιο για ενίσχυση και επίσπευση της εκδίκασης των εφέσεων που ασκούν οι αιτούντες άσυλο, όταν η αίτησή τους απορριφθεί από την Υπηρεσία Ασύλου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία διορισμού είναι σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο, παραμένει παγωμένη εδώ και μήνες, καθώς δεν υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις να στεγάσουν τους νέους δικαστές.   

Θέση της κυβέρνησης είναι πως το θέμα βαραίνει το Ανώτατο, ενώ υποστηρίχθηκε

πως στο Δικαστήριο έχουν προταθεί συγκεκριμένοι χώροι, ωστόσο, δεν γίνονται αποδεκτοί. Επιπρόσθετα, λέχθηκε πως ζητείται διαρκώς επιπρόσθετο γραμματειακό προσωπικό, κυρίως στενογράφοι. 

Δεν έγινε σωστός σχεδιασμός, λέει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. 

«Ξεκίνησε η προσπάθεια και η αναζήτηση να βρεθεί χώρος να στεγαστεί το Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, το οποίο κατάντησε προσφυγικό. Κάποιοι χώροι που βρέθηκαν δεν θα μπορούσαν να στεγάσουν και τους 10 δικαστές και συνεπώς εγκαταλείφθηκε αυτή η ιδέα του αρχικού χώρου και εξευρέθηκε χώρος πλησίον του υφιστάμενου δικαστηρίου, ο οποίος θα στεγάσει άλλους πέντε», είπε.    

Κάτι που δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα. 

«Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Και οι προσαρμογές, αντιλαμβάνομαι, εντός των προσεχών ολίγων μηνών. Οπόταν και θα μπορέσει το δικαστήριο να λειτουργήσει», σημείωσε. 

Μάλιστα, όπως λέγεται, η στέγαση του ίδιου δικαστηρίου σε διαφορετικούς χώρους, προϋποθέτει επιπρόσθετα διοικητικά έξοδα.

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση επικαλείται συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και ενώ φαίνεται πως η εξέταση στο πρωτοβάθμιο όργανο, την Υπηρεσία Ασύλου, προχωράει πλέον κανονικά, η διαδικασία μπλοκάρει στο δευτεροβάθμιο όργανο, το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Με τις προσφυγές να συσσωρεύονται.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί, που εξασφάλισε το Σίγμα:  

Δεκέμβριος 2020: 1100 εκκρεμούσες αιτήσεις   

Νοέμβριος 2021: Πέραν των 6020   Φέτος έχουν εξεταστεί μόλις 1593

Σύμφωνα δε με κυβερνητική ενημέρωση, φέτος έχουν απορριφθεί από την Υπηρεσία Ασύλου, που αποτελεί το Πρωτοβάθμιο εξεταστικό όργανο, 8600 αιτήσεις.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν ο αριθμός των εφέσεων που παραπέμπονται για εξέταση στο δευτεροβάθμιο όργανο του Διοικητικού Δικαστηρίου να έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Το Διοικητικό δικαστήριο ξεκίνησε με δύο δικαστές, έγιναν προσφάτως πέντε, ενώ τώρα εκκρεμεί η τοποθέτηση των άλλων πέντε.  

Όπως διαμηνύεται, πέραν της επιβεβλημένης δεκαμελής σύνθεσης του δικαστηρίου χρειάζεται και πιο ευέλικτη και ταχύρρυθμη διαδικασία, συνεργασία μεταξύ των μερών, καθώς και αγορά επιπρόσθετου εξοπλισμού.    

Διαβάστε επίσης 

Φωνάζουν οι κάτοικοι της Δρούσειας: «Μετατρέπεται σε νέα Χλώρακα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εφέσεις, Δικαστές, Υπουργικό,efeseis, dikastes, ypourgiko