Έφερναν οχήματα φθηνότερα, γλίτωναν το ΦΠΑ - Επιβάρυνση 25% από Τελωνείο

Με αθέμιτο τρόπο επιτήδειοι εισήγαγαν οχήματα από Βρετανία χωρίς να πληρώνουν ΦΠΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πωλούσαν φθηνότερα μεταχειρισμένα οχήματα από Αγγλία, αλλά στην ουσία παρανομούσαν αφού δεν πλήρωναν το ΦΠΑ. Το Τελωνείο αφού αντιλήφθηκε την κατάσταση, επέβαλε ως έκτακτο μέτρο 25% επιβάρυνση, επί της αξίας του αυτοκινήτου.

Το τμήμα Τελωνείων προειδοποίησε μάλιστα πρόσφατα αρκετές φορές με ανακοινώσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά για το ενδεχόμενο

διάπραξης κομπίνας από πωλητές οχημάτων οι οποίοι διαφήμιζαν οχήματα προς πώληση κυρίως διαδικτυακά σε εξωπραγματικά χαμηλές τιμές. Προειδοποίηση όμως που από αγνοήθηκε όπως όλα δείχνουν από πολλούς ιδιώτες οι οποίοι δελεάστηκαν από τις χαμηλές τιμές και έσπευσαν να αγοράσουν οχήματα από τους συγκεκριμένους πωλητές.

Η έκτακτη οδηγία έχει σκοπό την πάταξη του φαινομένου που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τη μη καταβολή ΦΠΑ που έχει ως επακόλουθο την πώληση αυτοκινήτων σε πολύ χαμηλές τιμές από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα το κράτος να έχει σοβαρές οικονομικές απώλειες εσόδων.

Ειδικότερα όσοι κάνουν ιδιωτικές εισαγωγές το τελωνείο θα επιβάλλει 25% επιβάρυνση, επί της αξίας του αυτοκινήτου βάση τιμολογίου. Το ποσό αυτό θα κατακρατείται από το Τμήμα Τελωνείων και σε περίοδο 3 μηνών θα επιστρέφεται στον εισαγωγέα εάν διαπιστωθεί ότι το εν λόγω όχημα που εισήχθη στην Κύπρο δεν έχει οικονομικές εκκρεμότητες στη χώρα πώλησης και εξαγωγής του όπως για παράδειγμα καταβολή ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό το μέτρο θα συμβάλει ουσιαστικά στην πάταξη της πειρατείας και στη μη καταβολή ΦΠΑ το οποίο διεκδικήθηκε από το ΗΒ αλλά δεν καταβλήθηκε ποτέ στην Κύπρο και έτσι να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νόμιμων εισαγωγέων αυτοκινήτων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή στο Λιμάνι Λεμεσού βρίσκονται «εγκλωβισμένα» περί τα 914 αυτοκίνητα, τα οποία έγιναν εισαγωγή από ιδιώτες.  Προβληματισμό προκαλεί μάλιστα για τις διαστάσεις που πήρε η συγκεκριμένη κομπίνα το γεγονός  ότι μόνο σε ένα πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο που αφίχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από το περίπου 1200 οχήματα τα 914 αποτελούσαν ιδιωτικές εισαγωγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έφερναν, ΦΠΑ #45 Επιβάρυνση, Τελωνείο,efernan, fpa #45 epivarynsi, teloneio