Ευχές ΠτΒ στον ελληνικό λαό εν όψει 25ης Μαρτίου

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του στην επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, την 25η Μαρτίου του 1821, εξέφρασε τις πιο θερμές ευχές του νομοθετικού σώματος για πρόοδο και ευημερία στον ελληνικό λαό, καθώς και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και

διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.


«Η αφύπνιση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και η ενίσχυση του αισθήματος φιλελληνισμού, συνέπεια της διάδοσης των ιδεών του διαφωτισμού, οδήγησαν το 1814 στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και το 1821 στο ξέσπασμα της επανάστασης κατά της οθωμανικής κυριαρχίας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως έπειτα από σκληρές μάχες και θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων, οι Οθωμανοί υποχρεώθηκαν σε συνθηκολόγηση το 1829. Το 1830, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, η Ανεξαρτησία της Ελλάδας αναγνωρίστηκε και επίσημα από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι η Κύπρος δεν έμεινε αμέτοχη στην Εθνεγερσία του 1821, είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα της επανάστασης από τη Φιλική Εταιρεία, που δραστηριοποιήθηκε στο νησί, γεγονός που οδήγησε στις σφαγές του Ιουλίου του 1821».

«Επιπλέον, το νησί μας προσέφερε στον αγώνα σε έμψυχο και άψυχο υλικό», συμπλήρωσε.


Ημέρα Μεσογείου

Προ ημερησίας διατάξεως αναφορά έκανε και στην Ημέρα της Μεσογείου, ως έχει καθιερωθεί το 2008 με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, της οποίας η Βουλή είναι ιδρυτικό μέλος.


Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η φετινή Ημέρα Μεσογείου είναι αφιερωμένη στο φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Βιώνοντας για ακόμα μια χρονιά τα αποτελέσματα της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και των συγκρούσεων στην περιοχή, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των θλιβερών συνεπειών της άτακτης μετανάστευσης, οδηγούμενης κυρίως από το ένστικτο της επιβίωσης, από την ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν σε συνθήκες ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης, διεκδικώντας το δικαίωμα πρωτίστως στη ζωή, αλλά και στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», παρατήρησε ο κ. Συλλούρης.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι η κρίση που έχει προκαλέσει η μαζική μετανάστευση μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο αν καταπολεμηθούν οι αιτίες της και επιδειχθεί σεβασμός στα δικαιώματα των μεταναστών.

Είπε, επίσης, ότι στόχος και επιθυμία μας, ως Κοινοβούλιο και ειδικότερα ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, είναι η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και η δημιουργία συνθηκών πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας, κοινωνικής προόδου και ευημερίας, επιτρέποντας στην περιοχή να αξιοποιήσει πλήρως τις τεράστιες δυνατότητές της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα