ΕΦ σε νέα εποχή: Παρελθόν το G3 – Ακτινογραφία νέου οπλισμού

Σε ανανέωση του οπλικού της συστήματος προχωρά η Εθνική Φρουρά, μετά από μια στασιμότητα ετών.

Τις λεπτομέρειες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα Πολίτης.

Ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο είχε ήδη αγοραστεί και συμφωνηθεί προ ετών, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές που μίλησαν για το θέμα στο SigmaLive.

Συγκεκριμένα, η Ε.Φ. ήταν στο ψάξιμο για τέτοιο οπλισμό από το 2007, όπως πληροφορείται το SigmaLive.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι η εφημερίδα Σημερινή, απεκάλυψε μόλις πριν από ένα μήνα με αποκαλυπτικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, ότι από το 1984, όταν και άρχισε να καταβάλλεται η έκτακτη συνεισφορά για την άμυνα, μέχρι και το 2016, είχαν εισπραχθεί ποσά της τάξης των €8 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €4,5 δισεκατομμύρια κατέληξαν στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών επιδομάτων, επιδοτήσεων και για αγορές αναλωσίμων.

Στο ίδιο δημοσίευμα, η Σημερινή αποκάλυπτε ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της αγοράς μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων χαμηλού κόστους, τη στιγμή που οι συνεισφορές του λαού θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αγορές νέων.

Το τραγελαφικό στο όλο ζήτημα, είναι ότι η Ε.Φ. διαθέτει και συντηρεί ακόμα συστήματα από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα Πολίτης, αυτή την περίοδο η Εθνική Φρουρά ενισχύεται με άρματα και πυροβολικό. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα εξάλλου, οι ειδικές δυνάμεις παραλαμβάνουν νέο οπλισμό.

Τα νέα όπλα των Ειδικών Δυνάμεων και η σταδιακή απόσυρση G3

Οι Ειδικές Δυνάμεις, ΟΥΚ και Καταδρομείς, θα έχουν πλέον τα νέα όπλα, το βρετανικό Accuracy και το ισραηλινό Tavor.

Πρόκειται για φορητά όπλα ακριβείας. Αναφορικά με τα σκάφη τα οποία παραλαμβάνει η Κύπρος από το Ισραήλ, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο SigmaLive ότι πρόκειται για πλοία τα οποία σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται από την ακτοφυλακή για περιπολίες και όχι από το Πολεμικό Ναυτικό.

Σχετικά με την αναφορά για δυνατότητα εφαρμογής πυραυλικού οπλισμού σε αυτά, αυτό που ισχύει είναι το γεγονός της παροχής υποδομών από τις εταιρείες κατασκευής, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιο οπλισμό.

Το κλασικό όπλο G3 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Εθνική Φρουρά, σταδιακά θα αποσυρθεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο οπλισμό, αφού μετρά ήδη 33 χρόνια ζωής.

Τα χαρακτηριστικά των δυο νέων φορητών όπλων:

Accuracy: Όπλο ακριβείας. ο.50 ίντζας και ελεύθερου σκοπευτή (κτυπούν από 3 χιλιόμετρα).

Tavor: Είναι κατασκευής της IWA (Israeli Weapon Industries). Είναι σύγχρονο όπλο. Τα ισραηλινά όπλα δοκιμάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το εν λόγω, είναι σχεδιασμένο ειδικά για τις ειδικές δυνάμεις. Στον σχεδιασμό του λήφθηκε υπ' όψιν η άποψη των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι διαμετρήματος των 5.56 χιλιοστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα