ΕΥ για άρνηση ΥΠΑΜ να παραδώσει στοιχεία: Φαινόμενα διαφθοράς και ρουσφετιού

Η Ελεγκτική Υπηρεσία με ανακοίνωση αναφέρεται στην άρνηση του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ να παραδώσουν ζητηθέντα στοιχεία.

Σε απάντηση δηλώσεων του Υπουργού Άμυνας προχθές, Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023, η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) σημειώνει τα ακόλουθα:

(α)     Στη επιστολή του ημερομηνίας 13.2.2023, ο Γενικός Εισαγγελέας αναγνώρισε ότι, η εξέταση ενός θέματος που οδηγεί σε σπατάλη δημοσίων πόρων εμπίπτει στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων της ΕΥ, εντούτοις αποφάσισε να ενεργήσει ο ίδιος ως ελεγκτική αρχή και, στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε και έλαβε πληροφόρηση και στοιχεία από το Υπουργείο

Άμυνας. Στη βάση αυτών δεν διαπίστωσε ο ίδιος αύξηση των αναγκών της Εθνικής Φρουράς σε Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ). Ουσιαστικά, αντί την αξιολόγηση του εάν διαπιστώνεται αύξηση αναγκών σε ΣΥΟΠ, που θα σήμαινε σπατάλη ή/και θα οδηγούσε σε αυξημένες δαπάνες, να τη διενεργήσει η καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία του κράτους, που είναι η ΕΥ, τη διενήργησε η Νομική Υπηρεσία, υποκαθιστώντας την κρίση της ΕΥ με τη δική της, πράγμα που η ΕΥ θεωρεί ανεπίτρεπτο.

Η πιο πάνω απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα λήφθηκε με την ιδιότητά του ως δημόσιος κατήγορος και η σχετική με το θέμα αυτό εξουσία του είναι ανέλεγκτη με βάση το Σύνταγμα.

Η ΕΥ σημειώνει επ’ αυτού πως, όταν κατά ανάλογο τρόπο το 2009 το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας είχε αρνηθεί την παραχώρηση στοιχείων στην τότε Γενική Ελέγκτρια, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είχε ξεκαθαρίσει ότι όταν ο Γενικός Ελεγκτής κρίνει πως χρειάζεται στοιχεία στο πλαίσιο ελέγχου του «η κρίση αυτή του Γενικού Ελεγκτή είναι εκτός του ελέγχου της Νομικής Υπηρεσίας».

(β)     Στις 10/04/2023 ο Υπουργός ανέφερε ότι ο ίδιος διαπίστωσε πως, εκ των δέκα οπλιτών που υπηρετούν στη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας και Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) σε παρεμφερή καθήκοντα, οι μισοί δεν είναι αναγκαίοι. Αυτό αφήνει εκτεθειμένη πρώτιστα τη Νομική Υπηρεσία που δήθεν δεν εντόπισε σπατάλη πόρων.

(γ)     Η ΕΥ έχει κατ’ επανάληψη εξηγήσει τη σημασία της διαφύλαξης των αρχών ανεξαρτησίας, ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για υγιή χρηματοοικονομική διαχείριση και πάταξη της ακμάζουσας διαφθοράς.

(δ)     Στη βάση της απαράδεκτης αυτής στάσης του Υπουργείου Άμυνας, η ΕΥ δεν θα μειώσει τον έλεγχο για εξοπλιστικά προγράμματα, όπως λανθασμένα ανέφερε προχθές ο Υπουργός. Αντίθετα, υποβαθμίζοντας πλέον τη συνολική αξιολόγηση του Υπουργείου σε θέματα διαφθοράς, θα αυξήσει τους ελέγχους και αυτοί θα γίνονται όλοι εκ των υστέρων, όταν θα καλείται η ΕΥ να εκφράσει απόψεις ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής προ της αποδέσμευσης των σχετικών κονδυλίων.

(ε)     Παράλληλα, η ΕΥ προχωρεί με όλα τα άλλα μέτρα που είχε εξαγγείλει με την ανακοίνωσή της ημερ. 29.3.2023.

Δυστυχώς, η μεν προηγούμενη Κυβέρνηση παρεμπόδισε προσωρινά την ΕΥ (για ένα περίπου χρόνο) στον έλεγχο των φακέλων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η δε παρούσα Κυβέρνηση, ακόμη χειρότερα, αρνείται στην ΕΥ μόνιμα τον έλεγχο της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (που ως αντικείμενο ελέγχου εμπίπτει στον σκληρό και αδιαμφησβήτητο πυρήνα των δραστηριοτήτων της ΕΥ), σε ένα θέμα που παραπέμπει σε φαινόμενα διαφθοράς και ρουσφετιού. Για τούτο, η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει τη λύπη της.

Δείτε επίσης: Ελεγκτική Υπηρεσία: Στην κατηγορία υψηλού ρίσκου για θέματα διαφθοράς το ΥΠΑΜ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΑΜ, Φαινόμενα,ypam, fainomena