ΕΕ:Πρόσβαση σε ερευνητικά δεδομένα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα το “European Open Science Cloud”. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα δίνει πρόσβαση σε ερευνητικά δεδομένα και σε 1,7 εκατ. ερευνητές και 70 εκατ. επαγγελματίες στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Η επένδυση για το εγχείρημα αυτό θα αγγίζει τα 6,7 δις σε βάθος 5ετίας αλλά και 4,7 δις σε ιδιωτικές επενδύσεις.

"Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος

παραγωγός επιστημονικών δεδομένων στον κόσμο, αλλά λόγω των ανεπαρκών και κατακερματισμένων υποδομών, αυτά τα «μαζικά δεδομένα» δεν αξιοποιούνται πλήρως", αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η Επιτροπή.

"Η βάση των χρηστών θα εστιάζει αρχικά στην επιστημονική κοινότητα, αλλά θα διευρυνθεί με τον καιρό για να συμπεριλάβει το δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία", σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το υπολογιστικό νέφος θα διευκολύνει τα άτομα που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία στην πρόσβαση και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων και θα περιορίσει το κόστος της αποθήκευσης και της προηγμένης ανάλυσης των δεδομένων.

"Η διαθεσιμότητα ερευνητικών δεδομένων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης καθώς θα επωφελούνται από αυτά οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι ΜΜΕ και η καινοτομία που βασίζεται στα δεδομένα, μεταξύ άλλων στους τομείς της ιατρικής και της δημόσιας υγείας. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στη σύσταση νέων επιχειρήσεων, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα του ανθρώπινου γονιδιώματος", καταλήγει η ανακοίνωση.

Το χρονοδιάγραμμα έχει μέχρι στιγμής τέσσερις σταθμούς ως το 2020. Από το 2016: τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης για τους Ευρωπαίους ερευνητές και τους επιστημονικούς συνεργάτες τους σε όλον τον κόσμο με την ενσωμάτωση και ενοποίηση πλατφορμών ηλεκτρονικών υποδομών, τη συγκέντρωση των υφιστάμενων επιστημονικών υπολογιστικών νεφών και των υποδομών έρευνας και τη στήριξη της ανάπτυξης υπηρεσιών βασιζόμενων στο υπολογιστικό νέφος.

Το 2017: το άνοιγμα εξ ορισμού όλων των επιστημονικών δεδομένων που θα παράγονται στο πλαίσιο μελλοντικών έργων τουπρογράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» ύψους 77 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται ότι η επιστημονική κοινότητα θα μπορεί να επαναχρησιμοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγει.

2018: την έναρξη μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της εκκολαπτόμενης ανάπτυξης της κβαντικής τεχνολογίας, η οποία αποτελεί τη βάση της επόμενης γενιάς υπερυπολογιστών.

Και μέχρι το 2020: ανάπτυξη και αξιοποίηση ευρωπαϊκών υποδομών μεγάλης κλίμακας για υψηλών επιδόσεων πληροφορική, αποθήκευση δεδομένων και δίκτυα, μέσω, μεταξύ άλλων, της απόκτησης δύο πρωτοτύπων υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς, εκ των οποίων ο ένας θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών καλύτερων στον κόσμο, της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κέντρου μαζικών δεδομένων, και της αναβάθμισης του κεντρικού δικτύου για την έρευνα και την καινοτομία (GEANT).

Πηγή : ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα