ΕΕ-Λιβύη:Παρατείνει κυρώσεις προσώπων που εμποδίζουν ειρήνη

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τη διάρκεια των κυρώσεων κατά της Λιβύης για άλλους έξι μήνες και συγκεκριμένα τα περιοριστικά μέτρα κατά των Αγκιλά Σαλέχ, πρόεδρο του Λιβυκού Συμβουλίου των Αντιπροσώπων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Χαλίφα Γκουέλ, πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του διεθνώς μη αναγνωρισμένου Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, και Νουρί Αμπάν Σαχμανί, πρόεδρο του διεθνούς μη αναγνωρισμένου Γενικού Εθνικού Κογκρέσου.

Τα

πρόσωπα αυτά θεωρούνται ότι παρεμποδίζουν την εφαρμογή της Πολιτικής Συμφωνίας της Λιβύης (LPA) της 17ης Δεκεμβρίου 2015 και τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας στη Λιβύη.

Το Συμβούλιο επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξή του στην πολιτική συμφωνία της Λιβύης, στο Συμβούλιο Προεδρίας και στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Φαγέζ Σαράυ, που ιδρύθηκε στο πλαίσιο αυτού ως μόνη νόμιμη κυβερνητική αρχή στη χώρα.

Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά του να καταργήσει τα μέτρα, εάν δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους και να εισαγάγει νέα μέτρα κατά ατόμων που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια ή τη σταθερότητα της χώρας, για παράδειγμα εμποδίζοντας ή υπονομεύοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της πολιτικής μετάβασης της Λιβύης .

Η ΕΕ κάλεσε όλες τις ένοπλες ομάδες να αποφύγουν τη βία, να δεσμευθούν στην αποστράτευση και να αναγνωρίσουν τις αρχές που έχουν ανατεθεί μέσω της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας ως τις μόνες αρχές με δικαίωμα να ελέγχουν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Το Συμβούλιο χαιρέτισε θερμά το διορισμό του Γκασσάν Σαλαμέ ως νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο διαμεσολάβησης, συμβάλλοντας στην προώθηση μιας περιεκτικής πολιτικής διευθέτησης με βάση την πολιτική συμφωνία της Λιβύης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα