ΕΕ-Covid-19: 7,4 δις στον "μαραθώνιο δωρητών" για ανάπτυξη εμβολίου

Ο παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών που διοργάνωσε σήμερα διαδικτυακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ» σε συνεισφορές, δήλωσε, προσθέτοντας πως η Μαντόνα προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Αυτό θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συνεργασία», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο στόχος αυτού του παγκόσμιου τηλεμαραθώνιου ήταν να συγκεντρωθούν 7,5

δισεκατομμύρια ευρώ.

«Παγκόσμιο κοινό αγαθό»

«Πρέπει να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο, να το παραγάγουμε και να το στείλουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και πρέπει να το διαθέσουμε σε προσιτή τιμή», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έκκλησή της.

Μια πρώτη συνέπεια της «μοναχικής» πορείας των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η επίταση της αντιπαλότητας στην κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου, κάτι που φοβούνται οι Ευρωπαίοι. «Οι ΗΠΑ ελπίζουν να κερδίσουν τον πόλεμο του εμβολίου και είναι έτοιμες να ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους στη μάχη», υπογράμμισε η Ιζαμπέλ Μαρσέ σε ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ.

Η Μαρσέ υπενθύμισε ότι σε όλον τον κόσμο είναι αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη περισσότερες από 100 έρευνες, εκ των οποίων οκτώ έχουν μπει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη. «Δεδομένου του διακυβεύματος, ορισμένες εταιρείες, ιδίως αμερικανικές και κινέζικες, είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την παραγωγή πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, ώστε να είναι οι πρώτες που θα εκμεταλλευτούν εμπορικά το εμβόλιο", υπογράμμισε η αναλύτρια. «Αν χάσουν τη μάχη, οι Ευρωπαίοι μπορεί να βρεθούν σε αδύναμη θέση απέναντι στους Αμερικανούς ή τους Κινέζους. Αντιθέτως, αν παραχθεί ένα εμβόλιο από την Ευρώπη στην Ευρώπη, μπορούμε να φανταστούμε ότι η Ευρώπη θα είναι προνομιούχα, ούσα και σε θέση να σχεδιάσει την διανομή του σε τρίτες χώρες», εξήγησε.

Το εμβόλιο αυτό θα πρέπει να είναι «παγκόσμιο κοινό αγαθό», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ουάσινγκτον υποβαθμίζει τον διαδικτυακό μαραθώνιο 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι απούσες από τον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο που οργανώνει σήμερα η ΕΕ για να χρηματοδοτήσει την έρευνα για την παραγωγή ενός εμβολίου κατά της Covid-19, υποβάθμισαν το γεγονός, κάνοντας λόγο για μια διάσκεψη «όπως τόσες άλλες», επιμένοντας στην πρόθεσή τους να δράσουν μόνες τους.

«Ως παγκόσμιος ηγέτης στην εξωτερική βοήθεια κατά της Covid-19, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκεντρώσει υποσχέσεις επιπρόσθετης συμβολής για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Πολλά προγράμματα και οργανισμοί που θα στηριχθούν σε αυτή τη διάσκεψη οικονομικών υποστηρικτών λαμβάνουν ήδη χρηματοδότηση και πολύ σημαντική στήριξη εκ μέρους του κράτους (των ΗΠΑ) και του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη για ποιον λόγο απουσιάζουν οι ΗΠΑ από αυτή τη «διάσκεψη», ο αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει, όμως κατέληξε να υποβαθμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής προσπάθειας. «Στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, είναι μια προσπάθεια μεταξύ τόσων άλλων που είναι σε εξέλιξη», είπε, επιμένοντας ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στους Αμερικανούς. «Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά επικεφαλής όλων αυτών των διεθνών προσπαθειών» δεδομένου ότι «είναι ο πρώτος οικονομικός υποστηρικτής παγκοσμίως στους τομείς της υγείας και της φιλανθρωπίας», επέμεινε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αποστροφή του προς τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς συντονισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης 

Με μάσκες, οι Βέλγοι βγαίνουν επιφυλακτικά από την καραντίνα

Έρευνα: Ένας στους πέντε που μολύνεται από κορωνοϊό δεν παρουσιάζει συμπτώματα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα