ΕΕ: Προειδοποιεί για επιστροφή ελέγχων με ΗΒ στις 13 Απριλίου

Στην επιστροφή εκτεταμένων τελωνειακών και συνοριακών ελέγχων, με σημαντικές καθυστερήσεις και σοβαρότατες αναταράξεις στην ροή προσώπων και προϊόντων από τα 27 Κράτη Μέλη προς το ΗΒ, αλλά και στην σύνοδο μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β.Ιρλανδίας του ΗΒ, φέρνει η έξοδος του ΗΒ χωρίς Συμφωνία Αποχώρησης, προειδοποίησε σήμερα εκ νέου η Κομισιόν, παρουσιάζοντας την προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν, "η ΕΕ λυπάται, αλλά σέβεται, την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ. Το Brexit δεν ήταν ποτέ η προτίμηση της ΕΕ,

ούτε η ΕΕ τάσσεται υπέρ ενός λεγόμενου σεναρίου εξόδου χωρίς Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ): Η ΣΑ που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

"Τούτου λεχθέντος, η ΕΕ προετοιμάζεται από τον Δεκέμβριο του 2017 για μια έξοδο χωρίς ΣΑ, έτσι ώστε η πιθανή διαταραχή να ελαχιστοποιηθεί εάν συμβεί κάτι τέτοιο, διευκρινίζει και συμπληρώνει ότι "όπως συμβαίνει σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία τα μεσάνυχτα στις 12 Απριλίου (δηλαδή 00:00 στις 13 Απριλίου)".

"Ο συνολικός αντίκτυπος ενός σεναρίου εξόδου χωρίς ΣΑ δεν μπορεί να μετριαστεί, αλλά οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντός των Κρατών Μελών, υποστηριζόμενων από την Κομισιόν, και έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά για να εξασφαλιστεί ότι η εθνική τελωνειακή υποδομή και η εφοδιαστική είναι έτοιμα να χειριστούν ένα τέτοιο σενάριο", αναφέρει η Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί, που παρουσίασε τα εν λόγω μέτρα, δήλωσε ότι η Κομισιόν και η ΕΕ των 27 δεν ήθελαν το Brexit το 2016 και σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε έξοδο χωρίς ΣΑ το 2019. Και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Αλλά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση εάν καταλήξουμε σε αυτό. Στον τομέα των τελωνείων και της φορολογίας, ένα άτακτο Brexit θα σήμαινε την άμεση αποκατάσταση των τελωνειακών ελέγχων για τα εμπορεύματα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, νέα τελωνειακά έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν για τις εταιρείες που διαπραγματεύονται με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ανάγκη είσπραξης του ΦΠΑ επί των αγαθών που εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο", είπε ο Επίτροπος. "Όλοι οι έμποροι που δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν να επικοινωνήσουν αμέσως με τις εθνικές τους αρχές για να εξασφαλίσουν ότι η ροή των προϊόντων θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία", προειδοποίησε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα