ΕΕ: Κατάχρηση δικαιοσύνης η καταδίκη Καρά-Μούρζα στη Ρωσία

Η Βουλγαρία χάνει περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο λόγω της έλλειψης κρατικής πολιτικής στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού και αυτό συνεχίζεται εδώ και τριάντα χρόνια, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Αξιολόγησης στον Τουρισμό,  Ρούμεν Ντραγκάνοφ σε συνέντευξη στο BTA λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού με θέμα «Πολιτιστικός Τουρισμός 2023», που ξεκινά στο Βέλικο Τύρνοβο στις 20 Απριλίου.

Το πρόβλημα προέρχεται από το γεγονός ότι το κράτος δεν διαχειρίζεται την πολιτιστική και ιστορική του περιουσία, και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει την ύπαρξή της

και δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια σε αυτή την ιδιοκτησία για να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.

Αν και δεν μπορεί να ειπωθεί πόσο από τα σχεδόν 6 δισεκατομμύρια λεβ (€3.08 δισεκατ.) ετήσιο τουριστικό εισόδημα στη Βουλγαρία προέρχεται από τον πολιτιστικό τουρισμό, υπάρχει μια παρανόηση ότι το 70% προέρχεται από τον θαλάσσιο καλοκαιρινό τουρισμό αναψυχής και το 20% από τον χειμερινό τουρισμό σκι, υποστήριξε ο Ντραγκάνοφ. Αυτό οφείλεται στην πλήρη παρανόηση του τι αντιπροσωπεύει ο πολιτιστικός τουρισμός και στο γεγονός ότι είναι επίσης, για όλο το χρόνο, όχι εποχιακός, εξήγησε.

«Θεωρούμε, για παράδειγμα, τη Βάρνα και το Μπουργκάς ως καλοκαιρινούς προορισμούς, αλλά δεν σημειώνουμε ότι στη Βάρνα υπάρχει όπερα, φιλαρμονική, θέατρα, μουσεία και πολλή δημόσια κρατική περιουσία με πολλούς άδειους χώρους διαμονής. Το ίδιο ισχύει και για το Μπουργκάς. Αν αφαιρέσουμε νοερά τη θάλασσα από αυτές τις πόλεις, θα δούμε ότι μιλάμε για δύο ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς προορισμούς για τουρισμό όλο το χρόνο», επεσήμανε ο ειδικός. Ο Ντραγκάνοφ πρόσθεσε ότι το κράτος δεν επενδύει στην πολιτιστική διαφήμιση και στο να φέρει τα τοπικά μνημεία στα παγκόσμια πρότυπα, καθώς, η ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση παραβλέπεται.

Επιπλέον, τους δραστήριους καλοκαιρινούς μήνες, οι παραθαλάσσιες πόλεις είναι κορεσμένες με πολιτιστικές εκδηλώσεις αντί να τις διανέμουν όλο το χρόνο και να ενεργοποιούν την άνοιξη, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δήλωσε ο Ντραγκάνοφ. Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι ο διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού Golden Orpheus σταμάτησε να πραγματοποιείται στο θέρετρο Sunny Beach «συμβάλλει» επίσης στα χαμένα οικονομικά οφέλη για τη Βουλγαρία στον πολιτιστικό τουρισμό. «Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι αυτό το φεστιβάλ ήταν το μεγαλύτερο μήνυμα μάρκετινγκ της Βουλγαρίας προς την Ευρώπη, δημιούργησε τεράστιο αριθμό τουριστών και ότι η κατάργησή του ήταν μια τεράστια ανοησία για το κρατικό θερινό θέρετρο», σημείωσε.

Χάρη στη φυσική και ιστορική της ποικιλομορφία, η Βουλγαρία διαθέτει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη του τουρισμού, και ειδικότερα του πολιτιστικού τουρισμού, αναφέρει μια ανάλυση της Eksplika - Global Metrics, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού. Βασικοί μεταξύ αυτών των πόρων είναι οι τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τα Εκατοντάδες Εθνικά Τουριστικά Μνημεία, χιλιάδες τοπικά παραδοσιακά και πολιτιστικά αξιοθέατα, πάνω από 40.000 ιστορικά μνημεία, πάνω από 160 μοναστήρια, περισσότερα από 330 μουσεία και γκαλερί, πλούσιες παραδόσεις στη διοργάνωση φεστιβάλ και εορτών, εθνογραφική κληρονομιά, εθνική κουζίνα και οινολογικές παραδόσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Παρά αυτά τα χαρακτηριστικά, η Βουλγαρία είναι μη ανιχνεύσιμη στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτιστικού τουρισμού, επειδή το κράτος δεν γνωρίζει ακόμα σε ποιον ανήκει η δημόσια κρατική περιουσία στο μέρος του «πολιτιστικού τουρισμού» και ποιος υπουργός είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας σε αυτό το κομμάτι, υποστήριξε ο Ντραγκάνοφ. Κατ' αρχήν, υπάγεται στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά ο αρμόδιος υπουργός δεν το γνωρίζει καθόλου αυτό, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Αξιολόγησης στον Τουρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα