Ε.Ε: Αντιδράσεις κρατών μελών για αναθεωρημένο συμβόλαιο εμβολίου της Pfizer

Η Pfizer προσφέρθηκε να αλλάξει το συμβόλαιό της για το εμβόλιο Covid-19 με την ΕΕ για να μειώσει τον αριθμό των δόσεων που παρέχονται κατά 40 τοις εκατό και να καθυστερήσει την παράδοσή τους, αφού τα κράτη μέλη έκαναν λόγο για υπερβολικές δόσεις.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να επεκτείνει τη σύμβασή της από το 2023 στο 2026, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες και μίλησαν στους Financial Times

(14/3/23). Όμως, επιμένει στην πληρωμή για δόσεις που παραγγέλθηκαν στο συμβόλαιο που δεν θα κατασκευαστούν ποτέ, εξοργίζοντας ορισμένες κυβερνήσεις.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδoυ παρουσίασε την τροποποίηση της σύμβασης στους υπουργούς Υγείας σε ιδιωτική συνάντηση στις Βρυξέλλες την Τρίτη, αλλά συνάντησε αντίσταση από τέσσερα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

Οι κυβερνήσεις καταστρέφουν τις προμήθειες επειδή η πανδημία του κορωνοϊού υποχώρησε νωρίτερα από το αναμενόμενο και η ζήτηση για ενισχυτικές δόσεις συρρικνώνεται.

Οι πλουσιότερες χώρες πιστεύουν ότι η τιμή - περίπου 19 $ ανά δόση - σημαίνει ότι το συμβόλαιο παραμένει καλή σχέση τιμής απόδοσης. Η Pfizer, μαζί με τη Moderna, αύξησε τις τιμές των εμβολίων στην ΕΕ το 2021, όταν οι χώρες ανυπομονούσαν να εξασφαλίσουν προμήθειες για επαναλαμβανόμενες δόσεις. Ο Vlastimil Válek, υπουργός Υγείας της Τσεχίας, είπε ότι οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι η συμφωνία ήταν δίκαιη. Το συμβόλαιο ενημερώνεται αυτόματα σε νέα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών, είπε. «Η πλειοψηφία των χωρών συμφώνησε. Το συμβόλαιο δεν είναι κακό».

Και πρόσθεσε: «Ο Covid είναι ακόμα εδώ. Θα είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός κάθε χρόνο για μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών».

Ωστόσο, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία εξέδωσαν μια δήλωση λέγοντας ότι δεν θα συμφωνήσουν με αυτό.

«Κατά τη γνώμη μας αυτές οι προτάσεις δεν παρουσιάζουν μια τελική και δίκαιη λύση στα προβλήματα του πλεονάσματος εμβολίου για τον Covid-19 και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συστημάτων υγείας, στις ανάγκες των πολιτών και στα οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών». είπαν.

Οι τέσσερις είπαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο συμβόλαιο ή να αγοράσει δόσεις από κράτη μέλη που δεν τις θέλουν και να τις δωρίσει στο εξωτερικό. Η Αυστρία δήλωσε επίσης ότι ήταν δυσαρεστημένη με τη συμφωνία.

Η Βαρσοβία έκανε λόγο για ανωτέρα βία πέρυσι και έκτοτε δεν έχει δεχθεί ούτε πληρώσει για παραδόσεις. Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Άνταμ Νιεντζιέλσκι είπε ότι η συμφωνία ευνόησε τις φαρμακευτικές εταιρείες και όχι τους πολίτες της ΕΕ. Ζήτησε επίσης να δημοσιευτεί το εμπιστευτικό συμβόλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδίκησε θρίαμβο το 2020, όταν συνέταξε τα 27 κράτη μέλη σε μια κοινή σύμβαση για να παραγγείλουν δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ακόμη και πριν από την έγκρισή τους από τους επιστήμονες, αναφέρουν οι Financial Times.

Ωστόσο, καθώς η σοβαρότητα της πανδημίας μειώθηκε, άφησε την ΕΕ δεσμευμένη να πληρώσει για τα περιττά εμβόλια. Περίπου το 82 τοις εκατό των ενηλίκων στο μπλοκ έχουν λάβει τουλάχιστον δύο εγκοπές και έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1,7 δισεκατομμύρια δόσεις. Συνήφθησαν συμβόλαια με οκτώ κατασκευαστές εμβολίων, παρέχοντας έως και 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις.

Οι κατασκευαστές εμβολίων κατά του Covid, όπως η Pfizer, αγωνίζονται να δημιουργήσουν πωλήσεις στην ίδια κλίμακα όπως στο απόγειο της πανδημίας.

H Κυριακίδου προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν την αλλαγή. «Συνεργαζόμενοι έχουμε επιτύχει σημαντική μείωση των δόσεων, παράταση της σύμβασής μας πολύ πέρα ​​από το 2023 και ασφάλεια εφοδιασμού σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερες δόσεις», είπε. «Αν θέλουμε να τροποποιήσουμε τις παραδόσεις εμβολίων, χρειαζόμαστε μια συμφωνία».

Οι χώρες που δεν θα εγγραφούν θα παραμείνουν δεσμευμένες στους αρχικούς όρους της σύμβασης.

Η Pfizer είπε ότι οι συζητήσεις διεξήχθησαν «καλή πίστη» και παρέμειναν «εμπιστευτικές».

«Είμαστε δεσμευμένοι στην εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας και των εξελισσόμενων αναγκών πανδημίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Pfizer και η BioNTech θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν όλες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την παράδοση των εμβολίων Covid-19 στην ΕΕ», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. .

Keywords
Τυχαία Θέματα