ΕΕ: Αυθαίρετη η μαύρη λίστα των Ρώσων για Ευρωπαίους

Η "μαύρη λίστα" της Ρωσίας, η οποία απαγορεύει σε ευρωπαϊκές προσωπικότητες να εισέρχονται στο έδαφός της, σε αντίποινα για ένα παρόμοιο μέτρο της ΕΕ, είναι "εντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι ρωσικές αρχές, ανέφερε, εξέδωσαν κατάλογο 89 ονομάτων. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τη νομική βάση, τα κριτήρια και τη διαδικασία, που οδήγησε στη λήψη αυτής της απόφασης.

Θεωρούμε, είπε, πως αυτό το μέτρο είναι εντελώς αυθαίρετο

και αδικαιολόγητο, και μάλιστα όταν δεν υπάρχει καμία μεταγενέστερη διευκρίνιση και διαφάνεια.

Σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία καταβάλλουμε προσπάθειες, προκειμένου να τερματιστεί μία σκληρή και επικίνδυνη διένεξη στην καρδιά της Ευρώπης, αυτό δεν βοηθά επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επικρίνοντας τη Μόσχα για την απόφασή της.

Μεταξύ των πολιτικών, που αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις της Μόσχας, βρίσκονται ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφστατ και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιέρζι Μπούζεκ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και εννέα Βρετανοί.

Ανάμεσά τους ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών M15, Άντριου Πάρκερ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νίκολας Χάφτον, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, Νικ Κλεγκ και ο πρώην ΥΠΕΞ, Μάλκολμ Ρίφκιντ.

Ο κατάλογος δεν διαθέτει απολύτως καμία δικαιολογητική βάση και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καμία δικαστική βάση για να τον νομιμοποιήσουν δήλωσε η εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Αν πρόθεση της Ρωσίας είναι ν’ ασκήσει πίεση στην ΕΕ, ώστε να ελαφρύνει τις κυρώσεις, δεν είναι ο σωστός τρόπος να το κάνει, υπέδειξε η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα