ΕΔΥ: Παραμένουν σημαντικά προβλήματα στη δημόσια υπηρεσία

Την Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για το 2014, επέδωσε, σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Παπαγεωργίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος συνεχάρη την Επιτροπή για το έργο που επιτελεί.

Η θητεία των μελών της Επιτροπής λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας Επιτροπής.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν τα Μέλη της ΕΔΥ

Κατερίνα Φλουρέντζου-Μελισσηνού, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Σοφοκλής Χατζηγιάννης και Χριστόφορος Χριστοφόρου, καθώς και οι Γραμματείς της Επιτροπής Αργυρούλα Πελεγκάρη και Λουκία Σιδηροπούλου.

Στην έκθεση της Επιτροπής για το 2014 η ΕΔΥ επισημαίνει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία "συνεχίζουν να δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό το έργο της Επιτροπής αλλά και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας" είναι το γεγονός ότι “αρκετά σχέδια υπηρεσίας στα οποία καθορίζονται τα καθήκοντα και οι ευθύνες για κάθε δημόσια θέση καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα περιλαμβάνουν πρόνοιες που είναι διφορούμενες ή ασαφείς και πολύ γενικές ή δημιουργούν συνθήκες προνομιακής ή άνισης μεταχείρισης μεταξύ των υποψηφίων”.

Οι πρόνοιες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΔΥ, “έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν παρερμηνείες και αμφιβολίες οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε καθυστερήσεις και πολλές φορές αποβαίνουν σε βάρος της χρηστής διοίκησης αλλά και σε καταχώρηση αχρείαστων προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο”.

Η Επιτροπή παρατηρεί ότι ενδείκνυται η συνέχιση της προσπάθειας από το Υπουργείο Οικονομικών για τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό και άλλων προβληματικών Σχεδίων Υπηρεσίας προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία έγκρισής τους στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επιπλέον πρόβλημα η ΕΔΥ σημειώνει τις “ατέλειες του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και η πλήρης σχεδόν ισοπέδωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στο επίπεδο του `εξαίρετος` δεν βοηθούν την Επιτροπή να επιτελέσει αξιοκρατικά το έργο της δηλαδή να επιλέξει τους καταλληλότερους υποψήφιους για προαγωγή”.

Αναφέρει επίσης ότι “αποτελούν τροχοπέδη στην αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων εφόσον δεν παρέχουν κίνητρα για περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης τους”.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2013 το τελευταίο έτος που υπάρχουν στοιχεία ποσοστό 61,89% των υπαλλήλων αξιολογήθηκε σε όλα τα στοιχεία στο επίπεδο του εξαίρετος. Ωστόσο, η ΕΔΥ σημειώνει ότι κάθε χρόνο το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που αξιολογούνται σε όλα τα στοιχεία στο επίπεδο του “εξαίρετος” μειώνεται.

Τέλος, στην έκθεση της ΕΔΥ, αναφέρεται ότι “η πάσχουσα σύσταση του προϊστάμενου του Τμήματος εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρό λόγο ακύρωσης των αποφάσεων της Επιτροπής από το Ανώτατο Δικαστήριο όσον αφορά τις θέσεις προαγωγής (ποσοστό 40% των ακυρωτικών αποφάσεων για θέσεις προαγωγής που εκδόθηκαν το 2014 οφειλόταν σε πάσχουσα σύσταση)”.

Προσφυγές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο Γραφείο της ΕΔΥ, κατά το 2014 καταχωρήθηκαν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου 48 προσφυγές εναντίον αποφάσεων της Επιτροπής έναντι 111 προσφυγών που καταχωρήθηκαν το 2013.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα