Εδραίωση Ερντογάν:Αναθεωρεί Σύνταγμα για αλλαγή πολιτεύματος

Σάρκα και οστά παίρνουν τα πλάνα του Ερντογάν για εδραίωση των εξουσιών, προκειμένου να καταργήσει τη θέση του Πρωθυπουργού και να επαναφέρει το προεδρικό σύστημα στη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, ο Ερντογάν προχωρεί τα σχέδιά του για αναμόρφωση του Συντάγματος, προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του. Το ΑΚΡ αναμένεται να θέσει πρόταση για αναθεώρηση του υπάρχοντος Συντάγματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σημειώνει ότι ένα ισχυρό

προεδρικό σύστημα θα ήταν ζωτικής σημασία προκειμένου να επέλθει η σταθερότητα στη χώρα. Ο Γιλντιρίμ υπόσχεται ότι το κυβερνών κόμμα, ΑΚΡ θα ασκήσει πίεση προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις.

Παρόλο που ο Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, επιδίωξε να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές, δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Η Τουρκία πρέπει να δώσει στην de facto κατάσταση νομικό καθεστώς», δήλωσε ο Γιλντιρίμ. "Θα λάβουμε ταυτόχρονα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, θα αφήσουμε είτε το κοινοβούλιο είτε τους πολίτες να αποφασίσουν."

Μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα εκνεύριζε περαιτέρω τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας αλλά και τους ξένους επενδυτές. Ήδη εκφράζονται απόψεις για διάβρωση των ελέγχων και των ισορροπιών σε ένα σημαντικό σύμμαχο όπως είναι το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο που άφησε 270 νεκρούς.

Ερντογάν και ΑΚΡ, του οποίου είναι ιδρυτής, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη σε ένα αμερικανικό ή γαλλικό στιλ εκτελεστικής προεδρίας. Το σύστημα αυτό θα επιτρέψει την ισχυρή λήψη αποφάσεων και θα αποφύγει μια επιστροφή στις πολιτικές των περασμένων δεκαετιών.

Οι επικριτές, ωστόσο, σε αντίθεση με τα όσα ακούγονται, ότι δηλαδή οι αλλαγές θα ενισχύσουν δύναμη των πολιτών, λένε ότι υπονομεύεται με τον τρόπο αυτό η ελευθερία του Τύπου και του δικαστικού σώματος, με τη συγκέντρωση δύναμης στα χέρια του.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι εξουσίες του Ερντογάν ενισχύθηκαν περαιτέρω με την επιβολή του κράτους σε έκτακτη ανάγκη, το οποίο έχει πάρει νέα παράταση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα των FT, εδραιώνεται ούτε λίγο ούτε πολύ, με την εδραίωση της κληρονομιάς που έχει λάβει ο Ερντογάν, από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Αττατούρκ.

Πηγή: ft.com (Πρωτότυπος τίτλος: Erdogan to pursue ambition for executive presidency in Turkey)

Keywords
Τυχαία Θέματα