ΕΔΕΚ: Νομιμοποιούν τον εποικισμό με συμφωνία

Δεν έχουν τέλος τα «πολιτικά ολισθήματα του Προέδρου και των συνεργατών», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι η χθεσινή συμφωνία για το περιουσιακό, ουσιαστικά νομιμοποιεί τον εποικισμό, αλλά και πως το Εθνικό Συμβούλιο δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί την τύχη του λαού.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως η χθεσινή συμφωνία, όχι απλά νομιμοποιεί τον εποικισμό αλλά και προσφέρει και δικαιώματα επί των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων.

«Τι άλλο από νομιμοποίηση

του εποικισμού συνίσταται η δυνατότητα να έχει δικαιώματα επί της περιουσίας ο έποικος χρήστης, όταν είναι πολύ καλά γνωστό ότι η πλειοψηφία των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα διαχειρίζεται παράνομα από έποικους;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Με τη χθεσινή συμφωνία, συνέχισε, τίθεται δυστυχώς υπό αμφισβήτηση το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα που έχουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες επί της περιουσίας τους, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Είπε, επίσης, ότι με αυτά τα δεδομένα, «είναι φανερό ότι αυτοί που κύρια ευθύνονται για τη μη εξεύρεση λύσης, πέραν από την τουρκική αδιαλλαξία, δεν είναι οι δήθεν απορριπτικοί, αλλά όλοι αυτοί που με τις συνεχείς διολισθήσεις τους σταδιακά έχουν φέρει την Τουρκία ένα βήμα μακριά από την υλοποίηση των πάγιων επεκτατικών της επιβουλών».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκτιμά πως τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πως δεν μπορούν σήμερα να διαπραγματευτούν κάτι καλύτερο, «αυτοί που στήριξαν με πάθος το σχέδιο Ανάν και δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούσε για τον κυπριακό Ελληνισμό η αποδοχή του».

Αυτό που δεν κατόρθωσε στρατιωτικά η Τουρκία το 1974 με τη συνεργασία της Χούντας, πρόσθεσε, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιτευχθεί σήμερα «με την ηθελημένη ή άθελη συνδρομή των αυτοαποκαλούμενων ρεαλιστών της λύσης».

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί αναγκαία μια σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε πως «δυστυχώς η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι οι συνεδρίες είναι συνεδρίες σε ώτα μη ακουόντων».

«Δεν μπορώ να θεωρήσω πια ότι αυτό το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες αυτού του λαού, όταν υπάρχει πλημμελής ενημέρωση, όταν υπάρχει απόκρυψη στοιχείων και πολύ περισσότερο όταν άλλα συζητούμε και στο τέλος άλλα υλοποιούνται», είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκφράζοντας την άποψη πως το Εθνικό Συμβούλιο οφείλει να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση.

«Θα επιτρέψουμε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οι όποιες διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν στη βάση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας; Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε αυτά που αποφασίστηκαν το Σεπτέμβριο του 2009 ως ομόφωνη απόφαση ή θα συνεχίσουμε με πρόφαση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, να προωθούμε λύση Συνομοσπονδίας, την ίδια στιγμή να καταργούμε τα συμφωνηθέντα στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά και προσφέρουμε πρόσθετο πολιτικό και παράγωγο δίκαιο στην Τουρκία;”, διερωτήθηκε ο κ. Σιζόπουλος.

Κληθείς να αναφέρει τι πρέπει να γίνει, εφόσον θεωρεί πως ούτε το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, είπε πως πρέπει ο Κυπριακός Ελληνισμός να αφυπνιστεί, να πάρει την τύχη του στα χέρια του και «θα πρέπει με εγρήγορση να απορρίψει οποιαδήποτε επιχειρούμενη προσπάθεια επιβολής μιας διχοτομικής λύσης, μιας λύσης που ενδεχομένως να καταλήξει σε πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας, δια μέσου των όσων με επικάλυμμα τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία συζητιούνται και που δυστυχώς έχουν γίνει αποδεκτά από τη δική μας πλευρά».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα