ΕΔΕΚ: Aυτονόμηση & ΓεΣΥ δεν πρέπει να είναι παράλληλες διαδικασίες

Οι βεβιασμένες ενέργειες για παράλληλη εφαρμογή του ΓεΣΥ πριν ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων, εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του δημόσιου τομέα υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Εδώ και μερικές βδομάδες από πλευράς Υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνεται πως η αυτονόμηση και το ΓεΣΥ είναι δύο παράλληλες διαδικασίες και το ένα δεν αποτελεί προϋπόθεση για το άλλο.

Ήδη στις 4 Οκτωβρίου

2018, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως «το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τις διαβουλεύσεις με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και ανεξάρτητα από την πορεία αυτονόμησης των δημοσίων Νοσηλευτηρίων». Στη χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Πολίτης, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε πως τον ξενίζει η εμμονή κάποιων στο «να θέτουν την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Οι πιο πάνω δηλώσεις βρίσκονται σε αντίθεση τόσο με τη νομοθεσία για την αυτονόμηση των νοσοκομείων όσο και με τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, στο προοίμιο του «Περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο του 2017» (που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2017) αναφέρεται πως «η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας». Στην ίδια κατεύθυνση, ήδη από τον Αύγουστο του 2015 ο Πρώην Υπουργός Υγείας, κ. Γ. Παμπορίδης, επαναλάμβανε μέχρι το τέλος της θητείας του την εξής δήλωση:

«Αντιμετωπίζω το θέμα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως αναπόσπαστο κομμάτι της εισαγωγής του Γενικού Συστήματος Υγείας. Δεν μπορεί να μιλά κανείς για Γενικό Σύστημα Υγείας, καθώς προϋπόθεση εισαγωγής του ΓεΣΥ είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Η πιο πάνω αντίφαση ανάμεσα στη νομοθεσία και τις πρόσφατες δηλώσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας ως προς την αυτονόμηση, μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Για ακόμα μια φορά καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να εφαρμόσει αυτό που όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, είχε αποδεχθεί: ότι πριν από την αυτονόμηση των νοσοκομείων πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας και κυρίως των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Οι βεβιασμένες ενέργειες για παράλληλη εφαρμογή του ΓεΣΥ πριν ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων, εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του δημόσιου τομέα, με αρνητικές και επικίνδυνες συνέπειες για τους πολίτες και για τον τομέα της υγείας γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα