Εδαφικό ασφάλεια και εγγυήσεις στη συνάντηση ΠτΔ-Ακιντζί

Νέα συνάντηση θα έχουν στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και μ’ αυτή θα ολοκληρωθεί, ουσιαστικά, ο κύκλος των εντατικοποιημένων επαφών των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο συναντήσεις κρίνονται ως ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς στην ατζέντα θα βρεθούν

για πρώτη φορά το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να γίνει μια κατ’ αρχήν ανίχνευση θέσεων, όπου θα διαφανεί ο προσανατολισμός της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση αναμένει να δει, μέσα από το διάλογο και τις θέσεις, που θα προβληθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ποια είναι η κατάσταση πραγμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε χθες στο Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στα θέματα, που αφορούν τη νομοθετική, τη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς κατά πόσο οδεύουμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, συνέστησε υπομονή.

Έχει παρατηρηθεί πρόοδος σε σωρεία κεφαλαίων, είπε, υπάρχουν, όμως, και κεφάλαια, στα οποία ακόμα έχουμε διαφορές, όπως είναι το περιουσιακό. Θα δούμε, πρόσθεσε, ποιες σκέψεις ανταλλάσσονται όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, και κάποιες άλλες εκκρεμότητες, που αφορούν άλλα θέματα. Παρατηρείται πρόοδος, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν ακόμα δυσκολίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα