Έχει τώρα έμπρακτα δείγματα. Θα αλλάξει πορεία;

Η μάσκα του αμνοεριφίου, με την οποία κάλυψαν τον λύκο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, κατέπεσε, και αποκαλύφθηκε πως πίσω από αυτήν κρυβόταν ο πραγματικός Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια στιγμή, συνετρίβη και η συνωμοτική επιχειρηματολογία πως, τάχατες, η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα υπήρξε η αιτία και η αφορμή της δημιουργίας

κρίσης.

Και προς τούτο, θλιβερή είναι η συμπεριφορά του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος σε μήνυμά του κάλεσε τους δύο ηγέτες «να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των εθνικιστικών ομάδων και να βρουν τρόπους για τη συνέχιση του διαλόγου». Εξισώνει, δηλαδή, τις ευθύνες του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, και επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες σε ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις για την κρίση.

Τούτο δεν ερμηνεύεται τίποτε άλλο, παρά καθαρή ενοχοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς και απενοχοποίηση του Ακιντζί. Και ακόμη χειρότερο. Ο Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του απέφυγε να λάβει θέση έναντι των ψευδολογιών Ακιντζί στα κατεχόμενα, και δήλωσε πως αναμένει να ακούσει την τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών! Προφανώς περιμένει από τον κ. Έιντε να απαλλάξει ευθυνών τον κ. Ακιντζί...

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σκοπίμως, εντέχνως και σε πλήρη συνεργασία με την Άγκυρα, δημιούργησε την κρίση, είτε για να διακόψει τις συνομιλίες, είτε για να επικαλεσθεί την απόφαση της Βουλής να στηρίξει την τουρκική θέση για συνέχιση των εγγυήσεων και παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, επικαλούμενος τον... κίνδυνο Ένωσης, είτε, ακόμη, επειδή η θέση του στην τουρκοκυπριακή κοινότητα κατέστη επισφαλής.

Ανεξαρτήτως των λόγων διά των οποίων αποχώρησε χθες από τις συνομιλίες, η αποχώρηση αποκαλύπτει τις ευρύτερες προθέσεις της Άγκυρας να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή στις αδιάλλακτες θέσεις της, και να παραμείνει αμετακίνητη στον στόχο της να συζητήσει μόνο λύση τουρκικών προδιαγραφών.

Τα «έμπρακτα δείγματα», τα οποία ανέμεναν εδώ και τέσσερα χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ευρίσκονται ήδη ενώπιόν τους. Στην πραγματικότητα, ευρίσκοντο ενώπιόν τους εδώ και μισό και πλέον αιώνα. Αποδείχθηκαν ανίκανοι να τα συλλάβουν.

Τώρα τι θα πράξει ο Πρόεδρος; Θα ενδώσει στους όρους του Ακιντζί και θα προχωρήσει σε «διορθωτική κίνηση», απορρίπτοντας και καταγγέλλοντας το ψήφισμα της Βουλής; Και να έλθει μετά, όπως έπραξε στην περίπτωση του δείπνου, για να μας πει ότι η ενέργειά του αποτελεί «πράξη ευθύνης», προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος; Ή θα αντιληφθεί, επιτέλους, πως η πολιτική του χρεοκόπησε, η Τουρκία δεν άλλαξε, ούτε πρόκειται να αλλάξει στρατηγική και έφθασε ο καιρός να υλοποιήσει, ως πολιτική, όσα δεσμεύθηκε να ακολουθήσει στην προεκλογική συμφωνία με το ΔΗΚΟ;

Τι σκοπεύει επίσης να πράξει με τον Έιντε, ο οποίος στη χθεσινή συνάντηση και μετά την αποχώρηση του Ακιντζί από τις συνομιλίες, ακούστηκε να λέει: «Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις»! Αντί να καταγγείλει τον Μουσταφά Ακιντζί για την αποχώρησή του από τις συνομιλίες, αντί να ανασκευάσει τα ψεύδη που είπε, ότι είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που αποχώρησε από τις συνομιλίες, καλεί εμμέσως αλλά σαφώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ικανοποιήσει όρους του Ακιντζί.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν έχει θέση πλέον στην Κύπρο. Κατέστη φορέας αποενοποίησης της τουρκικής πλευράς, υποστηρικτής των θέσεών της και καλλιεργητής ψευδών και παραπλανητικών καταστάσεων.

Καλούμε τον Προέδρο Αναστασιάδη να λάβει αποφασιστικές, πλέον, αποφάσεις. Και για το Κυπριακό και για τον Έιντε. Όσο βραδύνει, τόσο πιο κοντά οδηγεί την εθνική υπόθεση στον γκρεμό...

Keywords
Τυχαία Θέματα