Εμπόδιο η γραφειοκρατία στην προώθηση υγραεριοκίνησης

Εμπόδιο στην υλοποίηση της απόφασης για εισαγωγή του υγραερίου στην αυτοκίνηση στέκεται η γραφειοκρατία με καθυστερήσεις, μεταξύ άλλων, στην απόσπαση υπαλλήλων στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τη χορήγηση αδειών από την Πολεοδομία.

H Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ομόφωνα αποφάσισε να σταλεί επιστολή στον πολιτικό προϊστάμενο, Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη για καθορισμό συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Πίσω

από τις καθυστερήσεις κρύβονται συμφέροντα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Βουλευτών ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι η δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν να υλοποιηθεί η χρήση του υγραερίου στην αυτοκίνηση ως το τέλος Μαρτίου ενώ για το θέμα το κράτος έχει ξοδέψει πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ στην εκπαίδευση 250 τεχνικών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την εκπαίδευση ακόμη 40 με 50.

Η φορολογία όσον αφορά το καύσιμο κίνησης, πρόσθεσε, έχει καθοριστεί και οι διαπραγματεύσεις με ΕΕ για σταθερό φόρο τα επόμενα 5 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου οι εταιρείες έχουν διαβεβαιώσει ότι είναι σε θέση σε ένα με δύο μήνες να υποβάλουν αιτήσεις για να δώσουν την ευχέρεια σε όλες τις επαρχίες να έχουν υγραέριο.

Ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο έπρεπε ήδη να είχε εσωτερικά προσλάβει τρεις επιθεωρητές. Με βάση τις αιτήσεις για απόσπαση έχει γίνει ένας κατάλογος 3 ατόμων, εγκρίθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και πάει προς το Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση και μετά στην ΕΔΥ. «Θέλει όμως το Τμήμα Εργασίας ακόμη τρεις μήνες εφόσον τους προσλάβει να τους εκπαιδεύσει, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση αυτοί οι επιθεωρητές θα είναι έτοιμοι μετά από 3 με 4 μήνες». Δεδομένου, όπως πρόσθεσε, ότι δεν θα φέρουν ενστάσεις οι Διευθυντές και τα Υπουργεία τους.

Ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε και στο θέμα καθυστέρησης των διαδικασιών αδειοδότησης πολεοδομίας. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί μια άδεια σε πρατήριο στην Πάφο. Ωστόσο, η διαδικασία ήταν διάρκειας έξι μηνών, με την Επιτροπή Εμπορίου να έχει ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Θα στείλουμε επιστολή στον Υπουργό Εμπορίου, ως ο συντονιστής του έργου, πολιτικά να μας καταθέσει τα νέα χρονοδιαγράμματα», είπε. Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι “είναι εμπαιγμός του κόσμου από την ώρα που ανακοινώνονται κάποιες ημερομηνίες να μην τηρούνται». Αλλά δυστυχώς, σημείωσε, αυτό το κράτος και η κρατική μηχανή διέπεται από μια γραφειοκρατία που δεν ξέρω πως μπορούμε να την νικήσουμε. “Αναζητείται ένας νέος Άγιος Γεώργιος να σκοτώσει το θεριό της γραφειοκρατίας,” συμπλήρωσε.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο σύμφωνα και με ότι λέχθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου ότι η εισαγωγή της υγραεριοκινήσης δεν πρόκειται να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, παρ` όλες τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα της Κυβέρνησης, τα οποία δεν έχει τηρήσει», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, ενώ πριν από τρεις εβδομάδες η Επιτροπή είχε ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο «να προχωρήσει στην επίσπευση των διαδικασιών, τίποτε ουσιαστικά δεν έγινε».

Αναφορά έκανε και ο κ. Κώστα στην καθυστέρηση απόσπασης των τριών υπαλλήλων και στις καθυστερήσεις στην πολεοδομία. «Ως ΑΚΕΛ, δηλώνουμε, ότι τα πιο πάνω, μας αναγκάζουν να διερωτηθούμε αν πίσω από την τεράστια καθυστέρηση κρύβονται συμφέροντα και καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να προχωρήσει με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, εισάγοντας στην κίνηση αυτοκινήτων, ένα καύσιμο πολύ πιο φθηνό και λιγότερο ρυπογόνο, το οποίο θα βοηθήσει και στη μείωση των τιμών των καυσίμων κίνησης», είπε.

Στη κυπριακή παροιμία “απ` ου βαριέται να πάει στο μύλο πέντε μέρες κοσκινίζει”, παρέπεμψε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, λέγοντας ότι «για ακόμη μια φορά το δεσμεύομαι έχει διαψευστεί».

Με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής ούτε το Μάρτιο 2016 θα μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το πράγμα, αλλά ούτε και το Μάρτιο του 2026.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «έχει διαφανεί ότι τα εμπλεκόμενα συμφέροντα είναι αυτά τα οποία φαίνεται να έχουν εισχωρήσει δια μέσου αυτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους σε αυτούς οι οποίοι κωλυσιεργούν όλη αυτή τη διαδικασία».

«Όταν το κράτος έχει σπαταλήσει περίπου 300.000 ευρώ για να εκπαιδεύσει 250 άτομα και η Υπηρεσία αρνείται να τους δώσει τα διπλώματα για να πατάξει, λέει, την παρανομία, αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διασπάθιση του δημόσιου χρήματος;» διερωτήθηκε.

Όπως επίσης, συνέχισε, «για 10 ολόκληρους μήνες κρατά μια διαδικασία όχι πρόσληψης αλλά απόσπασης από άλλη δημόσια υπηρεσία τριών ανθρώπων, οι οποίοι θα τύχουν εκπαίδευσης για να επιθεωρούν αυτά τα πρατήρια, αυτό δεν λέγεται πλέον ότι η κωλυσιεργία αυτή πιθανόν να υποκρύβει και σκοπιμότητες»;

«Έγινε πλέον σαφές, ακόμη και από το κόμμα της συγκυβέρνησης, ότι για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση έχει κοροϊδέψει τους καταναλωτές», ήταν και η θέση του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη.

Πρόσθεσε ότι «ακόμη ένα δεσμεύομαι έχει σαρωθεί πλήρως», αφού σύμφωνα με τον ίδιο οι δεσμεύσεις που είχαν πρόσφατα αναληφθεί δεν υλοποιήθηκαν.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να καταδικαστεί από τη Βουλή αυτή η εσκεμμένη αργοπορία από την πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ίδιοι οι Υπουργοί πρέπει να καταλάβουν ότι είναι εκτεθειμένοι από την πλευρά των στελεχών των Υπουργείων τους και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, αναλαμβάνοντας βεβαίως και δράση».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να γίνει έρευνα αφού κατά τον ίδιο «κάποιοι τα έχουν πάρει γι’ αυτό το θέμα για να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα