Εμπλέκουν Κύπρο σε σκάνδαλο για πώληση τανκς από Γεωργία

Μια εταιρεία λογιστικών που εδρεύει στο Ταλίν της Εσθονίας βρίσκεται υπό διερεύνηση, αφού λειτούργησε ως διαμεσολαβητής σε μια συμφωνία πώλησης όπλων μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Γεωργίας και μιας εταιρείας στην Κύπρο, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Εσθονικής Κυβέρνησης.

Η ιστοσελίδα επικαλείται άρθρο της εφημερίδας Eesti Ekspress της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η Γεωργία ήθελε να συνάψει συμφωνία για την αγορά αρμάτων T-72, ουκρανικής κατασκευής, από εταιρεία με έδρα την Κύπρο, για ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ, αλλά η συναλλαγή έγινε μέσω εσθονικής λογιστικής εταιρείας.

Η μεταφορά υποκίνησε τις υποψίες της Εσθονικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (KaPo), η οποία υποψιάστηκε ότι η πρόθεση ήταν να αποκρύψει τον πραγματικό δικαιούχο της συναλλαγής. Επιπλέον, η εν λόγω επιχείρηση, η οποία δεν έχει κατονομαστεί, δεν είχε την εξουσία να διενεργεί συναλλαγές που αφορούν συμφωνίες όπλων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης εξήγησε ότι χρησιμοποιήθηκε στη συμφωνία, για να επωφεληθεί από τη σχετικά ευνοϊκή φορολογική κατάσταση στην Εσθονία.

«Η μεταφορά των χρημάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού μιας εσθονικής επιχείρησης είχε εξοικονόμηση 30%, σε σύγκριση με αυτή που θα γινόταν μέσω μιας λετονικής είτε μιας λιθουανικής εταιρείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Για παράδειγμα, στη Λιθουανία, η συμφωνία θα απαιτούσε από τη νομική οντότητα να πληρώσει το 15% των προβλεπόμενων εσόδων ανά τρίμηνο, ενώ άλλα 15% θα ήταν τα μερίσματα», συνεχίζει ο εκπρόσωπος.

Ο Raigo Aas, βοηθός εισαγγελέας του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Εσθονίας, τερμάτισε την ποινική διαδικασία λόγω έλλειψης δημόσιου συμφέροντος. Η λογιστική εταιρεία την οποία υποπτευόταν ότι είχε μεταβιβάσει παράνομα στρατιωτικό οπλισμό, κατέβαλε 28.000 ευρώ σε έσοδα από την Εσθονία, ενώ ο διευθυντής της κατέβαλε 2.000 ευρώ, αναφέρεται.

Τα T-72 είναι άρματα μάχης τα οποία άρχισαν να κατασκευάζονται στη Σοβιετική Ένωση το 1971.

Keywords
Τυχαία Θέματα